Калинівське лісництвоНа цьому має заробити 20 тис. грн. Гроші витратять на зарплату працівників лісництва та посадку нових плантацій.

22 грудня по калинівські ялинки приїдуть одесити. Вони замовили 200 дерев. Два роки тому вони брали до 1 тис. сосонок.

— Ще раніше закупляли по 6–8 тисяч штук, — каже лісничий Калинівського лісництва Олександр Кривий, 26 років. — Зараз важко продати таку кількість живих дерев. Ще конкуренти перебивають нам торг. Привозять ялинки з Прикарпаття і дешевше їх продають.

За радянських часів лісництво продавало по 15 тис. ялинок. Нині попит зменшився. Більшість людей віддають перевагу штучним ялинкам.
Працівники лісництва самостійно шукають клієнтів.
— Будемо самі телефонувати, — продовжує Кривий. — Уже домовилися з киянами. У столицю повеземо поки що 200 ялинок. Подивимося, як підуть. Решту реалізовуватимемо на місцевому ринку та в лісництві. Частіше замовники самі приїжджають за ялинками в наше господарство.
Цьогоріч ціна на живі ялинки не змінилася. За 20 грн можна купити метрове деревце, до 2 м — за 30 грн, до 4 м — 70. До 5 м на 30 грн дорожче. Якщо вище за 5 м, треба доплачувати за кожний метр ще по 25 грн.

Олександр Кривий попереджає, що ялинку краще купити, аніж зрізати в лісі. Штраф становить у середньому 85 грн. Додатково треба сплатити 126 грн за заподіяну шкоду.
— На зріз ялинки ми ставимо спеціальний штамп, — каже Кривий. — Тому коли купуватимете деревця — дивіться. Штамп вказує, що вони вирощені в екологічно чистій зоні без радіації. А ялинки без тавра невідомо звідки привезли.


Переглядів: 4073
Поширень: 0