"Медіація - один із аспектів правосвідомості людини, наскільки вона хоче йти на примирення із іншою людиною, наскільки сторони хочуть врегулювати конфлікту ситуацію. Це бажання, здебільшого, залежить не від суду, а від сторін, які беруть участь у справі. У нас таких справ поки що дуже низький відсоток - до 20%. Але я вважаю, що це теж успіх і ці напрямки потрібно популяризувати", - стверджує голова Вінницького апеляційного адміністративного суду Віталій Кузьмишин.

Він переконаний, чим на більшому рівні буде знаходитись людина у її розвитку, тим більше буде бажаючих йти на примириння. Керівник навів приклад Німеччини, де майже 95%, а у деяких федераціях і 98% справ закінчується примиренням.

Довідка:

З лютого 2010 року Вінницький окружний адміністративний суд надає для учасників спорів послугу - медіацію. Це добровільна процедура, що повністю залежить від бажання учасників знайти компромісне рішення. Якщо сторони і адвокати погоджуються, судове провадження на період проведення медіації зупиняється, і справа передається до відділу медіації.

У процедурі можуть брати участь особи, не залучені до справи, якщо цього бажають обидві сторони (наприклад, якщо в родині позивача головну роль у розпорядженні сімейним бюджетом відіграє дружина, то за бажанням запрошують і її). У разі, якщо сторони домовилися й знайшли рішення - його фіксують в обов\'язковій угоді. Суддя-медіатор виступає при цьому нейтральною стороною, дозволяючи приймати рішення сторонам процесу.

Як ми повідомляли раніше, відвідувачі оцінили роботу Вінницького апеляційного адмінсуду майже на «п’ятірку»


Переглядів: 2585
Поширень: 0