15 жовтня у Вінниці розпочався опалювальний сезон. За три дні, до 18 жовтня, усі котельні та ТЕЦ міста були запущені і розпочали подачу тепла вінничанам. Ще два дні тривали налагоджувальні роботи і до 20 жовтня теплозабезпечення увійшло у звичний режим. На сьогоднішній день усі будинки з центральним опаленням (а їх у Вінниці 1219), заклади освіти, охорони здоров’я та культури забезпечені теплом.

Основним постачальником тепла та гарячої води у місті є КП «Вінницяміськтеплоенерго», яке обслуговує більше 80 % житлового фонду Вінниці. І вчасність початку опального сезону у обласному центрі напряму залежить від того, наскільки якісно та завчасно підприємство підготується до нього. Цьогоріч в міжопалювальний сезон теплопостачальною організацією було здійснено поточний ремонт 38 котелень та 134 км теплових мереж, відновлено ізоляцію та здійснено налагодження у 86 центральних і 116 індивідуальних теплових пунктах, ремонт 2423 елеваторних вузлів. Окрім того, було проведено планові ремонтні роботи з реконструкції та заміни теплових мереж на попередньоізольовані на вулицях Заболотного, Порика, Польовій та проспекті Космонавтів, що поліпшило якість надання послуг для мешканців даних мікрорайонів.

Одночасно на КП «Вінницяміськтеплоенерго» було виконано значний обсяг робіт для підвищення ефективності роботи самого підприємства. За основу було взято систему організації роботи європейських тепловиробників. Наприклад, структура польських теплопостачальних організацій побудована по функціональному принципу: управління, виробництво, транспортування, сервіс. Ця структура як найбільш перспективна та ефективна була взята за основу при формуванні нової структури КП «Вінницяміськтеплоенерго», але з врахуванням наших реалій: стану мереж, котелень, матеріальної бази та кваліфікації співробітників. Це дало можливість оптимізувати систему управління підприємством і скоротити виробничі затрати.

Це позитивно відобразилось і на вирішенні проблеми з заборгованістю із виплатою заробітної платні працівникам підприємства, яка постійно виникала на підприємстві протягом останніх років. Щороку тут складалась непроста ситуація – у зв’язку з недостатніми проплатами населення за спожиті послуги та заборгованістю державного бюджету, коштів на виплату зарплати не вистачало. Особливо загострювалась ситуація в міжопалювальний сезон, оскільки проплати за надані населенню послуги надходять у цей період досить незначні. Окрім того, влітку необхідно готувати котельні та теплотраси до наступного опалювального сезону, що в свою чергу вимагає додаткових капіталовкладень.

Минуле літо не стало винятком і на підприємстві знову склалась непроста ситуація, яка супроводжувалась напруженням в колективі, але вона вже не була такою гострою, як в минулі роки. А тепер керівництво підприємства говорить про те, що обіцянка щодо нормалізації ситуації з заробітною платою виконана - вперше за останні роки вдалось ліквідувати заборгованість перед працівниками.

Паралельно підприємство веде також роботу по фінансовому оздоровленню. Після оптимізації його структури вдалося провести ефективні переговори з банком про рефінансування існуючого кредиту та виділення додаткової кредитної лінії для того, щоб виплата заробітної плати усім працівникам відбувалася одночасно. До того ж, протягом останніх місяців керівництво «Вінницяміськтеплоенерго» провело роботу з постачальниками обладнання, комплектуючих та матеріалів щодо надання товарних кредитів з максимально можливими знижками.

Підвищення ефективності системи теплопостачання міста як з технічної, так і з організаційної сторони буде проводитись і надалі. Обидва напрямки передбачені Меморандумом про співпрацю між Вінницею, урядами України та Швейцарії, який був підписаний минулого року.

Однак вінничанам варто пам’ятати – для того, щоб послуги з теплопостачання та гарячого водозабезпечення подавалися систематично, а майже тисячний колектив підприємства «Вінницяміськтеплоенерго» вчасно отримував заробітну платню, необхідно своєчасно розраховуватися за спожиті послуги. Адже, незважаючи на вчасно надані послуги з гарячого водозабезпечення та теплопостачання, городяни наразі боргують підприємству більше 20 млн. грн.



Переглядів: 4580
Поширень: 0