Як зазначив А.Бондар, лісогосподарські підприємства України та області готові до реалізації новорічних ялинок та сосен за вже випробуваною у минулому році системою: до кожного новорічного дерева прикріплюється електронний чіп таким чином, що зняти його без пошкодження буде неможливо. На бірці міститься інформація про походження сосни, ялинки, а саме з якого лісгоспу та лісництва. Завдяки цьому можна визначити відповідність товару супровідним документам та встановити законність придбання ялинок, сосен з лісових плантацій і виявити, чи не прибули вони з екологічно небезпечної Чорнобильської зони.

У поточному році загальна площа шпилькових порід для передноворічної реалізації сосни, ялинки на підприємствах Вінницького обласного управління лісового та мисливського господарства становить 315 га. У 2012 р. таких плантацій створено на площі 53 га (110% до плану), а саме: ялини звичайної засаджено 15 га (54 тис. шт.), сосни звичайної – 9 га (45 тис. шт.), сосни кримської – 20 га (83 тис. шт.), ялиці білої – 9 га (31 тис. шт.). У передноворічний період планується реалізувати 20,7 тис. шт. новорічних ялинок, а в минулому році реалізовано 17 тис. шт.

Запровадження електронного обліку деревини під час реалізації новорічних ялинок не вплине на вартість самого дерева. Цього року лісові красуні в середньому коштуватимуть 60 грн.

Як зауважив А.Бондар, що для протидії браконьєрству організовано виконання спільного наказу Держлісагентства України та МВС «Про взаємодію органів внутрішніх справ та державних органів лісового господарства щодо забезпечення охорони хвойних насаджень в передноворічний період 2013 року». Бригади з працівників державної лісової охорони, органів МВС та природоохоронних органів здійснюють цілодобові рейди у хвойних лісових масивах, а органи міліції задіяні в постах на дорогах, приміських залізничних станціях, в населених пунктах для перевірки документів на право перевезення та продажу ялинок. У передноворічний період 2012 р. проведено 520 рейдів із охорони хвойних насаджень, для чого було залучено 380 чоловік, з них 329 та 38 працівників дежлісохорони та міліції. Під час перевірки виявлено 44 випадки незаконно зрубаних ялинок.

Як ми повідомляли раніше, Цього року, урочисте відкриття лісової красуні, яку традиційно встановлять у Центральному парку, заплановане на 19 грудня, закриття – на 19 січня.



Переглядів: 3917
Поширень: 0