У Вінниці діє фірма, яка виманює у вінничан гроші за не існуюче житло. Вінничанин Михайло каже, що став черговою жертвою такого лохотрону.

- Почалося з того, що шукав в Інтернеті, а також в газетах оголошення з метою зняти однокімнатну квартиру в Вінниці, - розповідає Михайло. - Знайшов деякі з вигідними цінами. Номери телефонів у багатьох співпадали, але я тоді не звернув на це серйозну увагу.

Зателефонувавши на один із номерів, вінничанин швидко вийшов на посередників. А згодом і варіанти той підібрав цікаві.

- Мені сказали, що дійсно, є квартира, яка задовольняє моїм вимогам, - каже Михайло. - І запропонували проїхати за адресою вул. Фрунзе, аби підписати договір. Мовляв, там знаходиться їхня фірма.

В офісі посередників майбутньому наймачу квартири детально розповіли про житло, записали контактні дані власника квартири, включно з мобільним, та навіть демонстративно зателефонували по цьому номеру, ніби домовляючись про зустріч.

Що усе це - лише спектакль, вінничанин зрозумів тільки після того, як підписав договір і віддав шахраям 300 грн.

- Окрилений швидким вирішенням справи, поїхав на зустріч із власником квартири, - пригадує обдурений вінничанин. - Почекав півгодини і зателефонував за номером власника. Але там трубку не брали. Через кільканадцять дзвінків хтось врешті відповів, що власниця квартири виїхала на місце зустрічі, але забула телефон вдома, і що ось-ось під’їде на червоній «тойоті». Ніякої "тойоти" я так і не дочекався, прочекавши в цілому на «місці зустрічі» майже дві години. На дзвінки в фірму, де був підписаний договір теж ніхто не відповідав.

Лише тоді Михайло замислився про обставини, які від початку видались йому дещо дивними. Зокрема, акт про надання послуг був надрукований у одному екземплярі. Такою ж була квитанція про оплату. До того ж, в акті не було ніде написано назви фірми, а всі дії велись від імені приватної підприємиці, що зареєстрована чомусь аж у Миколаєві.

- Повернувшись додому почав шукати в Інтернеті інформацію щодо цієї приватної підприємиці, - каже вінничанин. - І досить швидко знайшов статтю про цю ж контору, яка діяла у Маріуполі і таким самими чином «працевлаштовувала» людей на роботу.

Причому, облаштували спритники свою діяльність там так, що не підкопаєшся. Справді, навіть у назві договору, який підписав вінничанин написано тільки: "Про надання інформаційних послуг". Відповідно до цього документу, підприємець за рахунок замовника (клієнта фірми) і за завданням останнього повинен був надати комплекс консультаційно-інформаційних послуг за наявними найманими квартирами. Замовник же повинен сплатити фірмі за ці послуги. А квартиру договір йому аж ніяк не гарантував.

- Зрозумівши що попав на лохотрон, вирішив попередити інших, аби не велися на це, - каже Михайло. - Навчений гірким досвідом, попереджаю - завжди читайте договори перед тим як їх підписувати, і ніколи не платіть за послугу до того, як ви її отримаєте!

У редакції «Міста» є назва фірми-посередника, точна адреса, за якою вінничанин підписував з ними договір, а також прізвище приватної підприємиці. Ці дані ми можемо надати правоохоронцям.

Коментар: Анна Олійник, керівник Сектору зв’язків з громадськістю УМВС у вінницькій області:

- Останнім часом таких фірм-одноденок з’являється багато – фірм, які надають консультативні й інформаційні послуги. Їх договори укладаються доволі юридично грамотно, де саме і вказується, що вони надають виключно консультаційно-інформаційні послуг. Зокрема, характеристику ринку нерухомості, і навіть підготовку до співбесіди з орендодавцем квартири. Але жодної стрічки про гарантії, що цю квартиру вам знайдуть. Однак людина сама добровільно підписує цю угоду. Тож склад злочину у такому разі відсутній. Громадянам можна порадити уважно читати угоди і те, що вони підписують. Бо у такій ситуації навіть у суді довести свою правоту буде доволі складно.



Переглядів: 5085
Поширень: 0