Якщо раніше українці грішили на СБУ, яке "все чує", хоча формально це заборонено, то відтепер такі можливості закріплені новим КПК, який набрав чинності 20 листопада, за міліцією. Кодекс, по суті, не тільки розширив функції правоохоронців, але й відкрив їм доступ до негласних слідчих дій у відношенні будь-якого громадянина.

У спецінструкціі, яка взята на озброєння правоохоронцями, йдеться про проникнення у житло, зовнішньому спостереженні, втручанні в роботу комп\'ютера, прослуховування телефонних розмов, перегляді кореспонденції (включаючи перехоплення електронної пошти, SMS та MMS), вилученні біологічних зразків. Автори КПК одностайні в тому, що це великий плюс у боротьбі зі злочинністю.

Що цікаво, якщо громадянин не згоден з негласними діями, він вправі їх оскаржити в судовому порядку. Раніше було навпаки - спочатку вимагався дозвіл суду. Це означає, що якщо українець має докази прослушки і абсолютно впевнений в своїй порядності, йому слід подавати скаргу до суду, а той, коли її розгляне (через тиждень, пару місяців, коли рак свисне ...) може винести заборону на негласний контроль.



Переглядів: 3644
Поширень: 0