Програма узгоджена з Національним планом дій з охорони навколишнього природного середовища та Законом України "Про основні засади (стратегію) державної екологічної політики України на період до 2020 року".

Метою Програми є поліпшення стану та досягнення безпечного для життя і здоров\'я населення рівня навколишнього природного середовища шляхом інтеграції екологічної політики в соціально-економічний розвиток.

Першочерговими напрямками екологічної політики для Вінниччини визначено:

  • підвищення рівня суспільної екологічної свідомості. У даному напрямку програмою передбачено створення регіональних екологічно просвітницьких центрів на базі навчальних закладів; екологічних літніх таборів, шкільних екологічних гуртків; видання екологічної літератури; підтримка інших інформаційних проектів, спрямованих на екологічне інформування та виховання;
  • поліпшення екологічної ситуації та підвищення рівня екологічної безпеки. Серед заходів даного напрямку заплановановиконання робіт з консервації деградованих, малопродуктивних та забруднених земель, рекультивація порушених земель;знешкодження та безпечне зберігання непридатних, хімічних засобів захисту рослин; будівництво полігонів твердих побутових відходів;впровадження у кожній територіальній громаді системи роздільного збирання, сортування, утилізації, захоронення твердих побутових відходів.

У напрямку розвитку водозберігаючих форм економіки та для покращення стану поверхневих водойм, забруднення яких є однією із основних екологічних проблем області, програмою заплановано припинення скидів забруднюючих речовин у відкриті водойми та підземні водні горизонти, у першу чергу через будівництво та реконструкцію очисних споруд каналізації в усіх районних центрах області; проектування та винесення в натуру прибережних захисних смуг річок та водойм;берегоукріплення водних об’єктів в межах населених пунктів.

Серед завдань другого напрямку стратегії передбачено досягнення оптимальної для регіону площі лісистості (не менше 20%) тареконструкція електрофільтрів на трьох енергоблоках Ладижинської ТЕС.

Основними заходами у напрямку припинення втрат біологічного та ландшафтного різноманіття та формування екологічної мережі залишаються збільшення площ об’єктів природно-заповідного фонду, виготовлення проектів їх землеустрою та винесення територій ПЗФ в натуру.

Загальний обсяг фінансових ресурсів, необхідних для реалізації Програми, складає 563,392 млн гривень.Фінансування передбачено за рахунок державного, обласного та інших місцевих бюджетів, коштів підприємств.

Як ми повідомляли раніше, 13 грудня відбулися громадсько-депутатські слухання з питання «Про стан забезпечення населення області якісною питною водою: проблеми та перспективи їх вирішення». На слуханні  директор Інституту колоїдної хімії та хімії води ім.А.В.Думанського НАН України Владислав Гончарук запропонував на Вінниччині очищувати воду ультрафіолетовими променями.



Переглядів: 2659
Поширень: 0