начальник відділу профілактики Державтоінспекції Вінниччини підполковник Володимир Мотичко

Увечері 12 січня біля гаражів по вул. Карла Маркса у Вінниці троє невідомих ударили 26-річного менеджера однієї з фірм металевим предметом, зв’язали, скотчем заклеїли рота й кинули в гараж. Машину чоловіка ”Субару-Легасі” викрали.

— Такого зухвалого пограбування за останні років п’ять не було по області, — каже , 40 років. — Викрадали автомобілі, коли поряд не було господарів. Тілесних ушкоджень нікому не наносили. Нині всі шукаємо злочинців.

Кожна автівка оснащена сигналізацією. Проте кількість викрадених машин не зменшується. Cигналізації не захищають від викрадення?

— Злодії наловчилися їх відключати. Полюють на дорогі авто. Радимо використовувати для захисту ще й протиугонні системи. Якщо машину паркують на тривалий час, то обов’язково ставити на стоянку.

З 1 січня по області вже є два викрадення. У Тульчинському районі угнали мотоцикл, який наступного дня знайшли. 4 січня житель Полтави заявив, що на Вінниччині в нього викрали ”Мерседес-Спринтер”. Виявилося, що машину він розбив в Полтаві в аварії. У Вінницю приїхав до друга. Авто було застраховане. Вирішив отримати за нього ще й грошей. ”Мерседес” устиг здати на металобрухт.

Що можете сказати про викрадення 3 січня автомагнітоли з машини заступника начальника інспекції дорожнього руху ДАІ?

— Усе залежить від відповідальності водія. Постійно попереджаємо, щоб автомобілісти не залишали речей у салонах машин. Не врятує і спрацювання звуку сигналізації. Бо злодії крадуть за лічені секунди: вибивають вікна, забирають сумки, барсетки, аудіо- й відеоапаратуру.

Чи зменшилася кількість пригод після запровадженням нових штрафів?

— Майже вдвічі. Водії розуміють, що правильне поводження на дорозі збереже сімейні бюджети. На 12 січня маємо 18 ДТП. У них загинуло семеро, 17 травмовано. Торік за цей же час цифри були вдвічі більшими.

Чи зменшилася кількість автомобілістів, які вживають алкоголь?

— Також удвічі менше. З початку року виявили 450 таких водіїв.

Нині за інспекторами ДАІ посилено спостерігають щодо хабарів. Чи зловили когось за руку?

— Торік був один випадок. Працівника звільнили з роботи. З початку року склали майже 10 протоколів щодо дачі хабарів працівникам ДАІ. Якось начальник обласної автоінспекції Микола Сіманчук проводив відпрацювання на вулицях міста. Біля школи N2 по вулиці Соборній зупинив таксі за перевищення швидкості. Водій намагався відкупитися, давав 20 гривень.


Переглядів: 2797
Поширень: 0