Як розповів головний лікар обласного центру СНІДу Матковський Ігор Анатолійович, перший етап проекту реалізовувався протягом вересня-жовтня 2011 р. та був спрямований на збір коштів для закупівлі необхідного медичного обладнання для хоспісних палат Вінницького обласного центру профілактики та боротьби зі СНІДом.

Аби поширити інформацію про діяльність проекту у цей час ми створили та транслювали в громадських місцях та на Вінницькому державному телебаченні інформаційний відеоролик. Щойно проведена конференція відкрила 2 етап реалізації проекту. У ній взяли участь представники медичних закладів міста та області, студенти Вінницького національного медичного університету, представники громадських організацій. У міжрегіональному тренінговому центрі на базі Вінницького обласного центру профілактики та боротьби зі СНІДом зібралися для обговорення та відпрацювання спільних дій щодо розвитку хоспісної допомоги на Вінниччині 70 осіб.

Компоненти паліативної допомоги:

  • Медична складова (етіологічне, патогенетичне, симптоматичне лікування).
  • Знеболення та ЗПТ (для наркозалежних).
  • Психологічна допомога.
  • Духовна підтримка.
  • Самодопомога (групи самодопомоги).
  • Робота з родичами та близькими.
  • Соціальна допомога.

Невід\'ємною складовою хоспісної допомоги є формування у суспільстві розуміння необхідності доступу важкохворих людей до знеболюючих препаратів та створення дієвої моделі соціально-психологічної підтримки важкохворих людей та їхніх рідних. Протягом 2012р. на базі обласного Центру СНІДу та ГО «Паросток» проходили групи підтримки людей, які живуть з болем. Учасники групи вчилися підтримувати один одного в складних життєвих обставинах та відстоювати своє право жити без болю.

Закінчується рік, завершуються проекти, але залишається людський біль, який неможливо подолати без сучасних медичних препаратів, вчасної медико-соціальної допомоги та психологічної підтримки. Тому так важливою є хоспісна допомога для забезпечення права кожної людини на гідне життя до останнього подиху.

Кожна людина має право на якісну допомогу, людське милосердя та гідну смерть



Переглядів: 2597
Поширень: 0