Якщо промоніторити інтернет терена України, то чи не в кожному другому випадку можновладні посадові куратори новорічних свят гордо в телекамери заявляють, що саме цьогорічна ялинка у “нашому місті найкраща та друга за висотою в Україні”. Як би не зворушливо виглядав цей наївний ялинковий патріотизм, все ж наразі маємо привід через примхливі призми ялинкових прикрас загляну та розгледіти певні тенденції, які властиві окремим територіям нашої держави не лише в час напруженої роботи, а і в благословенну годину віншування.

Хоча багатьом може здатися, що головним критерієм успішності ялинки є її висота, все ж, частково погоджуючись, хочу звернути увагу на багато інших параметрів, які є важливими для правильної кореляції остаточних висновків.

По перше, давайте домовимося, що ми маємо під назвою “головна ялинка міста”. Це не обов\'язково Picea Dietrich — рід шпилькових дерев родини соснових. Будемо чесними: у багатьох містах ні ялиною, ні навіть сосною новорічний символ не пахне.

Дорого і модно.

Це стосується насамперед “ялинок”, які розміщені на центральних площах нашої столиці та багатьох міст північного та східного регіонів України. Як виключення з правил регіональної моди на хай-тек тут присутній Тернопіль. Але і це виключення має свою логіку, бо серед вітчизняних товаровиробників синтетичних замінників святкових дерев і аксесуарів до них, один з двох має саме тернопільську прописку.

Найвідоміший об\'єкт з тернопільською маркою став у минулому році приводом незліченних фото-жаб у вітчизняному інтернет болоті. Це конус, який було встановлено на Майдані Незалежності у Києві в 2011 році. Неоднозначність у сприянні багатьох людей призвела до того, що цього року у КМДА чиновники почали думати про головну ялинку Києва ще літом. В результаті чого в цьому році тернопільці програли тендер своєму чи не єдиному конкуренту, що базується у місті Іллічівську Одеської області.

Ялинка  Одеської області

Тож маємо зараз на Майдані 30-титону ялинку висотою 34,8 м (минулого року 40 м). Нижній ярус гілок становить 12,5 м. Ялинку прикрасили виключно світлодіодними іграшками. Тому вона світитися і вдень, і вночі, але з різними варіантами світлодіодного оформлення. Всього 400 програм. На самій висоті "піксельна" верхівка з ефектом 3D. Коштує вона 3 мільйони гривень (минулорічний конус коштував 450 тисяч гривень).Ялинка

А от у Сімферополі на “тернопільську” ялинку ніяких нарікань не мають. Купили її кілька років тому “за 200 з гаком тисяч гривень”. Стоїть вона на площі імені Леніна. Її висота - 18 метрів, діаметр нижнього ярусу гілок - 6 метрів, вага - 1 450,00 кг. Ялинку прикрасили 210 кулями, а також 80 бантами, мішечками з цукерками в срібній, золотій і синій гамі. На ялинці також виблискують світлодіодні прикраси та гірлянди.

Не мають претензій до вітчизняного ялинковиробника із Тернопіля і у Кіровограді. За цінами 2008 року пластмасовий вінтаж новорічного символу висотою у 15 метрів обійшовся місту у 99 990 гривень. Десять гривень скидки видно пішло по іншому кеку на ялинкові прикраси. Всього тільки на різнокольорові шари там було відділено 3 500 гривень.

Ялинка Кіровограда

В Севастополі головна міська ялинка встановлена на площі Нахімова. Щоб її нарядити працівники «Міськсвітло» та «Севастопольенерго» наймали автовишки, які мають можливість забезпечувати роботи на майже 20-ти метровій висоті.

У День Святого Миколая, 19 грудня, у Каштанового скверу Миколаєва відбулося театралізоване відкриття міської ялинка. ЇЇ купили в 2009 році, витративши на це 225 тис. гривень. Головна ялинка міста 18 метрів заввишки, діаметр нижнього ярусу - 8,2 м. У цьому році на її монтаж і демонтаж, технічну підтримку і підключення до електрики було виділено понад 67 тис. грн.

22-метрова красуня розміщуватиметься у Херсоні перед театром. На ній встановили нову систему ілюмінації. Конусоподібний каркас зручний для будь-якої підсвітки. У штучної ялинки, як вважають в степовому Херсоні взагалі маса плюсів. Головний – збереження лісових насаджень.

В Житомирі на площі Корольова відкрили ялинку теж на Миколая. Вона з штучних матеріалів і була куплена в 2008 році за спонсорські кошти, її висота складає 18 метрів.

У Чернігові на Красній площі теж знайома з минулого року новорічна героїня, але “іллічівська”. Висота - 18 метрів. Вага - 6 тонн. На каркас зі сталі та алюмінію накрутили штучні гілки. Хвоя - італійська, лампочки — тайванські. Зірка на верхівці. На ялинці гірлянди на 144 світлові канали. Фахівці з Іллічівська називали ціну ялинки в 350 тисяч гривень. Судячи з висловлювань у місцевій пресі, багатьом жителям Чернігова до цих пір не зрозумілий сенс заміни традиційної живої ялинки (а Чернігівщина багата на лісові масиви) на штучну.

Ялинка Чернігова

Запорізька штучна новорічна красуня заввишки 22 метри і вагою в 7,5 тонн. В цьому році за рахунок бюджетних коштів було придбано нові іграшки, з яких були зроблені композиції для прикраси ялинки. Крім придбаних, ялину прикрасили іграшки, виготовлені дітьми-учасниками «Новорічна ялинкова іграшка».

Ялинка у Запоріжжі

Четвертий рік комунальні служби Полтави виставляють 22-ти метрову зелену конструкцію напроти обласного театру імені Гоголя. Крім неї, кожен з трьох районів теж має свою новорічну представницю. Минулого року одну з них підпалив невідомий пироман, тому у цьому році МЧС буде пильнувати за дотриманням пожежної безпеки.

Ялинка Полтави

Одна із батьківщин штучних ялинок Тернопіль має новорічну композицію висотою у 22 метри. Це не занадто високо, якщо порівняти з ялинками ще трьох обласних центрів, які обрали штучну красоту.

Луганчани зустрічають новорічні свята під ялинкою, купленої міською владою п\'ять років тому. Висота штучної композиції - 26 метрів. На монтаж і демонтаж ялинки буде витрачено 99 тисяч гривень. Для ялинки в нинішньому році закупили нові іграшки, що має забезпечити трішки інший фасон у порівнянні з минулими роками.

ялинка Луганська

Головну новорічну ялинку в Луганську обгородили металевим парканом, поряд з яким поклали ще й бетонні огорожі. Нагадаємо, що минулого року трагічні дії водія призвели до того, що він врізався на своєму легковику в людей, які гуляли поруч з ялинкою. Загинула дівчина, і постраждали більше 10 чоловік. У зв\'язку з цим і було вирішено напередодні Нового року встановити поблизу ялинки додаткові огорожі.

Ялинка Харкова

У “першій столиці” Харкові «зелена красуня» на площі Свободи теж штучна. Задекларована висота 30 метрів. Встановлена конструкція на металевому каркасі, змонтованому з 36 залізних на півкіл. За традицією, дерево прикрасили десятками метрів зеленої штучної хвої та кількома тисячами світлодіодних лампочок (80 схем ілюмінації).

Остання у переліку штучних символів новорічного свята, але не остання за легендами, які її оповивають головна ялинка Донецька. Почнемо з того, що цю ялинку купили за спонсорські гроші. Загальна вартість становить 2,7 мільйона гривень. Наряд ялинки не просто новорічні ялинкові прикраси у кількості штук 838 (основні - кульки, зірки, місяці). Це дизайнерська розробка групи компаній, які є офіційними представниками французької компанії - розробника і виробника святкової ілюмінації й світлових декорацій, що прикрашали Ейфелеву вежу для святкування міленіуму У Парижі. Саме ця компанія щорічно прикрашає Єлисейські Поля. Згідно з повідомленням, загальна протяжність світлодіодних гірлянд становить 3400 метрів.

Столиця Донбасу вперше зустріне Новий рік під штучною ялиною. Висота її становить 23,5 м, що на 1,5 м вище, ніж торішня, яка збиралася з кількох сотень маленьких сосонок.

Збірна-розбірна краса

Розглядаємо другу за величиною групу обласних центрів, які при виборі головного символу Нового року прийняли компромісне рішення. Таким чином вони одночасно беруть участь у змаганнях на масштабність святкових конструкцій, при цьому зберігаючи атмосферу, чи то, якщо бути точним дослівно, запах свята.

Якщо Донецьк лише в цьому році покинув цю групу компромісу, то його одвічний суперник Дніпропетровськ наче розкарячився між вибором бути одночасно і серед “продвинутих” і серед “натуралів”. У парку імені Глоби встановили міську ялинку. На 26-метровій металевій основі закріпили 12 000 соснових гілок. Далі черга за іграшками і гірляндами - їх довжина більше кілометра! Як і раніше, ялинка має змогу обертатися. Однак у мерії кажуть, що в наступному році її конструкцію змінять в ході оновлення парку. Чи не на целофановий hi-tech?

Приклад такого у Дніпропетровську уже не перший рік існує у сквері імені Леніна, де стоїть так звана губернаторська ялинка. Комусь вона подобається, а комусь ні. І все ж право на свою присутність вона виборола: сквер Леніна минулого року увійшов в п\'ятірку найбільш відвідуваних "новорічних" місць в Україні.

Суми. У цьому році висота міської ялинки складає 25 метри. На її виготовлення використали біля півтисячі маленьких ялинок, спеціально вирощених для цього у Кролевецькому та Ямпільському районах. На головній ялинці встановлено біля сотні світлодіодних іграшок та великі гірлянди. Ялинка традиційно буде обертатися.

Ялинка Вінниці

Висота головної ялинки Вінниці - 28 метрів. Її встановлено на обертовому постаменті й прикрашено 3 тисячами іграшок, з яких близько третини виготовлено жителями Вінниці. Що стосується фінансування святкування нового року у Вінниці, то за словами мера, воно обійдеться приблизно в 250 тисяч гривень. «Більшу частину з цієї суми забезпечать спонсори і бюджетні вливання будуть мінімальними», - запевнив Володимир Гройсман.

У Хмельницькому встановлено 26-метровий металевий каркас, який зазеленів розкішними гілками з 380 спеціально вирощених ялинок, завезених з Державного підприємства “Хмельницьке лісомисливське господарство”. Комунальне підприємство “Міськсвітло” подбало про те, щоб головну героїню новорічних свят освітлювало 27 чотириканальних тридцятиметрових гірлянди, які складаються з понад 700 різнокольорових електричних енергоощадних лампочок. Виграватиме вся ця сяюча конструкція шістдесятьма чотирма комп’ютерними програмами. А ще головна ялинка міста убереться в понад 900 різноманітних прикрас: кольорових кульок та звірят, зірочок та сніжинок, а також 500 дощиків тощо.

Висота «лісової» красуні у Черкасах – 22 метри, а складається вона із 184 маленьких ялинок загальною вартістю понад 6 тис. гривень і розмірами від 1 до 3 метрів, яких закупили в Черкаському лісництві. Коштів на закупівлю гірлянд, прикрас з міського бюджету не використовували, оскільки новорічні прикраси залишились із минулих років.

Ялинка Черкас

За словами директора КП «Міськзелентрест», висота новорічної ялинки на Думській площі Одеси складає 17 метрів, і для її монтажу були закуплені 300 сосен. Оздоблюють ялинку 20 000 світлодіодів, 50 сніжинок, 50 зірочок і пів кілометра різнокольорових гірлянд. Працівники комунального підприємства «Одесміськсвітло» розробили спеціальну комп\'ютерну програму управління ялинковими вогнями. Святкова ілюмінація буде прикрашати центр Одеси з 19 грудня по 19 січня.

Дешево і натурально.

Антогоністами штучної новорічної краси виступають у цьому році більші міста західної частини України.

Міський голова Львова Андрій Садовий сказав, що маючи поряд Карпати жителі міста Лева можуть собі дозволити розкіш святкувати Різдво та зустрічати Новій 2013 рік під живою ялинкою. І не лише. Нагадаємо, цього року представити ялинку на головній площі Ватикану змогла саме Львівщина. Ще більше 40 менших ялинок з цього смерекового краю також були розміщені у Папських резиденціях. Тому перед початком урочистого «ввімкнення» ялинки, мешканці Львова змогли переглянути відеоролик з урочистого відкриття ялинки у Ватикані.

Саме ж дерево висотою у 17 метрів привезли до і встановили на площі перед Львівським оперним театром з Пустомита. Крім 5 тисяч іграшок, які надали фірма «Світоч» та Львівський склодзеркальний завод його прикрасив ангелочок з Ватикану, якого благословив Папа Римський. Загалом на головну ялинку Львова витратили понад 50 тисяч гривень.

21-метрова новорічна красуня-ялинка обійдеться місту Івано-Франківську у 187,2 тисячі гривень. Ялинку доставили до міста з села Вишківці Надвірнянського району. Фінансувати витрати на встановлення і прикрашання зеленої красуні планується з коштів Державного бюджету та коштів комунальних підприємств.

Ялинка Івано-Франківська

Ялинку у Рівне привезли з села Постійне Костопільського району. Висота становить понад 25 метрів. Вік ялинки 80 – 82 роки.

Ялинка міста Рівне

А в Ужгороді далеко за ялинкою не їздили. Її знайшли та спиляли у самому місті. Новорічна красуня була взята з власного дворового господарства по вулиці І.Ваша. Ялинка висотою близько 13 м. Орієнтовний вік 30 років. Прикрасили її більше ніж 3 тисячі вогників.

Головну новорічну красуню Буковини зрубали у Стебнику Вижницького району. Із цим завданням п\'ятеро лісників упоралися досить швидко – хвилин за 10. І якщо зрубати виявилося справою нехитрою, то обрати для площі у Чернівцях – ціла наука. Необхідно було знайти таке дерево, на яке сонце падає рівномірно, адже тоді й гілки ростуть рівномірно. А коли сонце більше освітлює ялинку з одного боку, то вона виходить однобока.

Висота цьогорічної ялинки складає 25 метрів, йому 65 років. Орієнтовна вартість – 3500 гривень.

І все ж...

Найбільш мудро поступають з головною новорічною ялинкою у місті, яке вибрало своїм офіційним покровителем святого Миколая. Головна ялинка Луцька жива по справжньому. До того ж не одна, а цілих три. Лучани їх виростили у самому центрі міста і вже певну кількість років саме навколо цих ялинок водять хороводи та вітають одне одного зі святами.

Точно визначити висоту волинських красунь я не берусь і все ж у хіт-параді вічнозелених символів нового року віддав би перше місце без усіляких застережень тріо із Луцька.

Український Дід Мороз, Олександр Шемет.



Переглядів: 9703
Поширень: 0