Святиий Веечір - одне з найурочистіших християнських свят. Його відзначають напередодні Різдва, 6 січня. Із Святвечором пов\'язаний обряд приготування першої куті, її називали багатою, оскільки, крім неї готували одинадцять пісних страв, серед яких обов\'язково мали бути борщ, риба, гриби, пироги з квасолею та капустою, картопля та узвар. Страви мають бути пісними, оскільки Святвечір припадає на останній день пилипівського посту.

За давніми традиціями, як тільки на небосхилі з\'являлася перша передвечірня зірка,  всією родиною сідали за, як казали, багатий стіл. Він дійсно був багатим — з дванадцяти різноманітних пісних страв, а звідси й назва «багата кутя» чи «багатий Свят-вечір».

Як вінничани готуються до Різдва та що готуватимуть на Святвечір поцікавилися журналісти сайту "Моя Вінниця".

-  Ми святкуємо Різдво Христове завжди разом із сім\'єю. По можливості дотримуємося українських традицій. Намагаємося приготувати 12 пісних страв на Святий вечір. Зазвичай у нас є вінегрет, риба, грибочки ну звичайно ж кутя, - Надія, 50 років.

- В цей день, перед святою вечерею, ми разом із чоловіком, дітьми та онуками будемо готувати 12 пісних страв. У нас буде борщ з грибами, риба, дріжджові млинчики, хліб і сіль, які  також входить до 12 пісних страв. Кутю у нас готує чоловік. Він вважає, що він це робить краще ніж я. Також на нашому столі будуть вареники з капустою, сливами і вишнею. Щодо традицій, то ми щороку на Різдво печемо калачі,- Ніна Миколаївна, 59 років.

- Ми завжди сідаємо вечеряти із появою першої вечірньої зорі. Особливих приготувань наче немає. Що жінка зготує те і їмо. Колись, пам\'ятаю, моя мати з батьком дерли пшеницю, аби приготувати кутю, а зараз на базарі продають усе готове, - Олександр, 56 років.

- Різдво Христове - це родинне свято, яке ми зустрічаємо в колі сімї . Накриваємо стіл. За народним звичаєм на столі  повинно бути обов\'язково 12 став, але вони спочатку повинні бути пісними. Ми готуємо пісні пиріжки з капустою, вареники і  головні страви Святвечора - кутю та узвар. Кутя вважається стравою для поминання тих, кого біля нас уже немає, а узвар готується для того, аби побажати міцного здоров\'я, добробуту і удачі рідним та близьким. Кутю я готую з пшениці і сама її товчу. На базарі не купую. В кутю додаю мед, мак, родзинки, цукерки, тільки не шоколадні, а карамельки, і трішки цукру, щоб життя було солодким. Ще у нас на столі буде риба, пампушки та пісний борщ. А от на саме Різдво я готую окремо, це більш м\'ясні страви. Особлива традиційна страва на Святий вечір у нашій родині - вареники. Я коли їх ліплю обов\'язково у один вареник, всередину, заліплюю копійку, кому вона попадеться тому буде щастити впродовж усього року, - Алла, 30 років.

- До нас з дружиною прийдуть діти та внучки. Як завжди ми обміняємося з ними подарунками. Приготуванням страв у нас займається дружина. Я лише тру мак до куті. Традиційно у нас на столі завжди є риба з грибами, - Анатолій Миколайович, 66 років.



Переглядів: 8982
Поширень: 0