«Тепер офіціанти щодня виходять на роботу працювати у якісно інших умовах - нешкідливих для здоров’я! Зараз обслуговувати відвідувачів набагато краще та приємніше: впродовж робочого часу ми вже не дихаємо чужим тютюновим димом, який містить канцерогени та отруту. На мою думку відбулися якісні зміни у ресторанній індустрії. Але мушу відмітити, щоб теперішня ситуація стала соціальною нормою, нам усім потрібно постійно виявляти повагу один до одного, а курцям звикнути до нових правил», - стверджує Олег Оникієнко, голова Київської асоціації офіціантів, яка об’єднує більше 250 представників професії, а також має регіональні відділення в 5 містах України.

Офіціанти вдячні за захист права на безпечні умови праці та забезпечення вільного від негативного впливу тютюнового диму середовища. Олександр, працівник нічного клубу «Магнат», із м. Рівне зауважив: «В нашому нічному клубі раніше сильно курили. Чесно кажучи, зараз набагато легше працювати в нічному клубі, коли з 16 грудня припинили курити. Раніше було - приходиш на роботу, спускаєшся вниз і всюди дим».

Діджей Максим Яман із Донецька теж радий Закону: «Нарешті, повертаючись додому з клубу, почуваєш себе людиною, а не переносником тютюнових смердючок. Заборону куріння в громадських місцях підтримую на 100%! Для мене цей закон - це ще й один з небагатьох приводів поважати нашу владу».

Звільнення приміщень закладів ресторанного господарства від тютюнового диму радісно зустріли офіціанти, адміністратори закладів ресторанного господарства по всій країні. Повідомлення з Вінниці, Чернігова, Житомира, Черкас та інших міст України підтверджують, що «бездимний» закон із розумінням і вдячністю сприйнятий більшістю працівників ресторанних закладів. Зокрема, Стефанія Захар, адміністратор ресторану «Прага» у Львові схвально відгукнулася про Закон: «Ми повністю підтримуємо Закон про заборону куріння. Спочатку в нас були переживання щодо того як сприймуть цю ініціативу наші клієнти, чи не зазнаємо ми економічних збитків. Проте вже 16 грудня наші побоювання були розбиті вщент. Кількість відвідувачів навіть збільшилась. Клієнти почали більше відвідувати наш пивний паб разом із сім’ями, брати із собою малечу, адже тепер не переживають ні за своє, ні за здоров’я діточок».

Такої ж думки і Христина Шабат, PR-менеджер холдингу емоцій «Фест» зі Львова: «Хочу відзначити, що з нашого топ-менеджменту компанії ніхто не курить, відповідно ми абсолютно тільки за те, щоб українці були здоровішими. Більше того можу сказати, що ми на 2 місяці раніше заборонили курити в багатьох наших закладах, щоб завчасно підготувати клієнтів до дії цього Закону. Позитивний аспектом є й те, що Закон не є вибірковий, а діє всюди. Тому після 16 грудня кількість наших відвідувачів аж ніяк не зменшилась. Неабияк радують позитивні відгуки наших барменів та офіціантів, адже не зважаючи на те курять вони чи ні, все одно змушені були проводити свій час в накурених залах, відповідно тепер працювати стало набагато краще».

За даними моніторингу Коаліції «За вільну від тютюнового диму Україну» «бездимний» закон виконують майже на 99%. Із 500 перевірених закладів ресторанного господарства по всій країні у перший тиждень дії закону у сімох виявлено порушення закону. Про порушників поінформовано контролюючі органи.

«Ефективне виконання Закону залежить від активності громадян (працівників, відвідувачів). Ми продовжимо моніторинг дотримання закону з середини січня в понад десяти областях України», - сказала Ганна Гопко, координатор Коаліції «За вільну від тютюнового диму Україну».

Довідка:

У 2009 році Міжнародне агентство з питань вивчення проблем раку проаналізувало 165 досліджень і дійшло висновку, що «законодавчі заходи з обмеження куріння не шкодять діяльності ресторанів, барів та організацій, що обслуговують туристів. При цьому багато досліджень продемонстрували деякий позитивний економічний ефект від таких законодавчих заходів».

Більшість європейських країн повністю відмовилася від куріння в приміщеннях ресторанів, кафе та барів: Ірландія, Велика Британія, Норвегія, Швеція, Фінляндія, Ісландія, Естонія, Латвія, Литва, Бельгія, Франція, Іспанія, Кіпр, Угорщина, Мальта, Македонія, Словенія. Італія, Туреччина, Болгарія.

Дослідження КМІС 2011 року показало, що 84% українців підтримують ідею закону, що повністю забороняє курити всередині більшості громадських приміщень, включно з усіма робочими місцями, житловими будинками, офісами, ресторанами та барами http://smokefreeukraine.org/media/pdf/84_percent_of_ukrainian.pdf

Офіційні роз’яснення щодо застосування норм закону №4844 надало Міністерство охорони здоров’я України можна переглянути тут.



Переглядів: 3081
Поширень: 0