У місті Вінниці на сьогоднішній день нараховується близько 100 торгівельних магазинів та відділів, які займаються реалізацією ювелірних та хутряних виробів. Однак системами відеоспостереження та «тривожними» кнопками обладнано лише 75 % цих закладів торгівлі. 22 січня в залі засідань міської ради відбулась зустріч представників міліції, департаменту адміністративних послуг та керівниками об’єктів торгівлі з реалізації ювелірних та хутряних виробів щодо наявності системи відеоспостереження та «тривожної» кнопки для профілактики злочинів і правопорушень, збереження чужої власності та життя й здоров’я громадян.

Підприємцями сигналізація встановлюється добровільно, однак, як зауважив начальник вінницького міського відділу міліції Юрій Куций, в Україні на об’єкти торгівлі, які реалізовують ювелірні та хутряні вироби, кількість розбійних нападів збільшується. У Вінниці таких випадків не реєструвалося, втім, краще вкласти декілька тисяч гривень в обладнання відеонагляду і убезпечити товар, в який вкладено іноді до мільйона гривень.

В грудні 2012 року на адресу власників об’єктів, які не мають охорони (магазинів та ломбардів) в черговий раз надіслано листи з цільовими пропозиціями щодо встановлення систем відеонагляду, однак, зі слів Юрія Куцого, жодної відповіді від підприємців отримано не було. Тому у цьому місяці з числа співробітників міського відділу створені групи, які будуть відвідувати магазини без охорони та проводити інформатизацію. «В мене прохання до власників торговельних закладів не виганяти цих людей, а спробувати співпрацювати, - каже начальник відділу міліції. - Бо вони йдуть не з перевіркою, а просто роз’яснити усі нюанси та порадити, які саме варто поставити системи відеонагляду та «тривожні» кнопки, адже ми теж зацікавлені, щоб по місту не було подібних злочинів».

На об’єктах торгівлі по місту встановлено 1200 «тривожних» кнопок. Її облаштування коштуватиме власнику 400-500 грн. «Частіш за все магазини, які обладнуються недержавними охоронними структурами, забезпечені зовсім не тою апаратурою, яка повинна для цього використовуватися, тому варто звернутися до державної служби, - розповідає начальник управління державної служби охорони Віктор Козаченко.До того ж ми мобільніші та маємо більше прав щодо затримання порушників, аніж приватні охоронні структури. А це тяжкі злочини, у яких беруть як правило група громадян, і вони завчасно готуються до здійснення злочину, тому ризикувати тут не варто».

Окрім того, що система відеонагляду допоможе пришвидшити розкриття злочину, за допомогою записів суб’єкти господарювання можуть також довести відсутність правопорушень у тому випадку, якщо покупці подають скарги. Тому у певній мірі, цей запис може виступити аргументом в захисті прав господарюючих суб’єктів.

Кожна точка здійснення торгівельної діяльності стикається і з великою кількістю ризиків, в тому числі і з увагою з боку усіляких контролюючих органів. «Як раз наявність відеоспостереження спонукає працівників контролюючих органів до більш адекватної та виваженої розмови, - запевняє співголова ради підприємців при міському голові Леонід Марцинковський. - Були непоодинокі випадки, коли працівники контролюючих органів розмовляють зовсім по-іншому, якщо взнають, що їх записує камера спостереження. Окрім того, встановлений відеонагляд стимулює самих працівників до дотримання дисципліни».

Встановлені система відеоспостереження та «тривожна» кнопка у торговельному закладі виступатимуть не тільки як елемент прискорення розкриття злочинів, а й матимуть попереджуючу функцію, якщо на видному місці розташувати оголошення про те, що у магазині ведеться відео спостереження, або ж він знаходиться під охороною. ​



Переглядів: 4348
Поширень: 0