У газеті вона розмістила оголошення ”Не робота! Дохід від 500 у.о.” — По телефону всього не розкажеш, краще зустрітися. Від відповідей про компанію чи характер роботи ухиляється.

— Найчастіше такі оголошення дають представники мереживого маркетингу, — пояснює керівник обласної правозахисної організації ”Джерело надії” Алла Студілко, 42 роки. — Це торгівля товарами або поширення інформації. Заробити в цій сфері можна непогано, але треба мати хист. Не кожному така робота підходить.

В одному з вінницьких тижневиків оголошення про роботу займають три сторінки. У більшості з них вакансії на робітничі професії. Зарплату пропонують від 1 до 2,5 тис. грн. У деяких оголошеннях зазначена сума 3,5–5 тис. грн. Конкретної професії не називають.

Дзвоню за оголошенням ”Антикризисна робота”. Дівчина запитує, скільки мені років, і просить підійти наступного дня. Під цим же номером телефону містяться пропозиції: ”Адська праця”, ”Райська праця”, ”Єдина високооплачувана робота у Вінниці”, ”Не ходи з пустим гаманцем”, ”Робота на свіжому повітрі”, ”Робота небезпечна для життя. Платимо за шкідливість”. Ця фірма пропонує продавати металеві китайські двері на ринках та вулицях міста.

За виготовлення поштових конвертів на дому в оголошенні обіцяють заробіток до 4 тис. грн. Автовідповідач радить звернутися у відділ кадрів за номером 8 (703) 788....

— Дзвінок на цей номер обійдеться щонайменше у 30 гривень, — зауважує вінничанка Валентина Кравчук. — Після з’єднання доводиться слухати автовідповідач, у цей час з рахунку знімають гроші. Через свого мобільного оператора з’ясовувала, що цей номер зареєстрований у Росії. І лише за з’єднання з ним треба заплатити 20 гривень.

На номер із таким же кодом просили дзвонити з оголошення ”Вирізання наклейок та етикеток вдома” та ”Цікава робота для жінок. Збирання елітної біжутерії на дому”. За таку роботу пропонували платити 3,5–4,5 тис. грн.

— У нас немає вакансій із такою зарплатнею, та ще й на дому, — кажуть в обласному центрі зайнятості.

Чимало оголошень пропонують роботу за кордоном.

— В оголошенні обов’язково має бути номер ліцензії на діяльність фірми, — зазначає Алла Студілко. — Достовірність ліцензії можна перевірити у державній службі зайнятості за телефоном 8 800 50 50 600 зі стаціонарного телефону та 730 з мобільного або в Міністерстві праці та соціальної політики: 8 800 500 39 50. Щодо питань працевлаштування за кордоном можна дзвонити на національну лінію з питань консультування мігрантів: 527 — з мобільного та 8 800 505 50 10 — зі стаціонарних телефонів. Усі дзвінки на ці номера безплатні.


Переглядів: 3646
Поширень: 0