Про це газеті „МІСТО” повідомив перший заступник мера Іван Михайлюк. Він зазначив: цього року Україна отримала на своєму кордоні серйозну ціну на газ – 228,8 долара за тисячу кубометрів. Враховуючи те, що газ транспортуватимуть територією України, ціна ще зросте.

- Це ціна без ПДВ, без транспортування по газотранспортній системі високого тиску, транспортування системою „облгазів”, - каже Іван Михайлюк. - Зрозуміло, що звідси з’являється інша ціна – 360 доларів за тисячу кубів. А ще є цінова надбавка і курсова різниця. Тобто, курс долара сьогодні плаваючий, затверджується він кожен день.

Тобто, значні видатки, які тепер пов’язані із блакитним паливом, змусять Вінницю швидше розпочати впровадження альтернативних технологій для опалення. Іван Михайлюк наводить у приклад країни Північної Європи, де використовується не лише один газ, а ще кілька джерел енергії. Як то тверде паливо, біопаливо, зелена енергетика і так далі. В той же ж час, зізнається, в Україні, і, відповідно, у Вінниці цей процес дещо уповільнений. На надмірні витрати газу раніше не зважали, каже Іван Михайлюк. Втім, нові ціни примусять шукати варіанти. Зокрема, вже є техніко-економічне обґрунтування на використання тепла стічних вод.


Переглядів: 3126
Поширень: 0