Декілька років тому мерія розробила дієвий механізм, який дозволяє щорічно проводити вибірковий капітальний ремонт житлового фонду, частково залучаючи на це кошти і жителів багатоквартирних будинків. Готовність мешканців до співфінансування робіт за співвідношенням 30% від вартості робіт (решта 70% фінансується з міського бюджету), дозволяє на наступний календарний рік планувати у бюджеті фінанси на проведення капітальних ремонтів покрівель, під’їздів, міжпанельних стиків тощо.

Саме у такий спосіб минулого року було виконано капітальний ремонт м’яких покрівель на 19 будинках (загальною площею майже 11 тисяч м2), шиферних покрівель на 6 будинках (майже 2 тис. м2) та ремонт зовнішніх міжпанельних стиків на 17 багатоповерхівках (загальним обсягом понад 30 тисяч погонних метрів). Крім цього, на 19 будинках виконано ремонт внутрішньобудинкових інженерних мереж обсягом 9,9 тисяч погонних метрів, відремонтовано 31 систему електрозабезпечення, на 2 житлових будинках виконано капітальний ремонт фасаду.

«Якщо мешканці готові фінансувати третину від вартості робіт по ремонту, скажімо, м’якої покрівлі, то це зможе вплинути на черговість проведення цих робіт, - говорить директор департаменту житлового господарства Вінницької міської ради Сергій Кушнір. – Тобто такі ремонтні роботи проводяться позачергово».

Також протягом 2012 років капітально відремонтовано 9 ліфтів та 7 спортивних майданчиків, виконано капітальний ремонт гуртожитку по провулку Гонти, 14, який виконувався за кошти місцевого та державного бюджетів.

За інформацією Сергія Кушніра, минулого року сума залучених коштів від мешканців сягнула майже 808 тисяч гривень, тоді як упродовж 2010 року ця цифра становила 485 тис. грн. Упродовж року було проведено більше 200 зустрічей з мешканцями житлових будинків щодо їх дольової участі у проведенні капітального ремонту. Саме під час загальнобудинкових зборів мешканцям роз’яснюють умови співфінансування робіт, їхню вартість та терміни виконання. Крім того, для підтримки та розвитку ОСББ торік проведено капітальний ремонт у 13 житлових будинках, де створені об’єднання співвласників багатоповерхових будинків на загальну суму 1,8 мільйони гривень.

Цьогоріч департаментом житлового господарства Вінницької міської ради заплановано продовжувати роботу щодо підвищення якості та кількості ремонтних робіт у житловому фонді.



Переглядів: 3021
Поширень: 0