Із 1 січня 2013 року в Україні державна реєстрація прав на нерухоме майно (земельні ділянки, житлові будинки, квартири, будівлі, споруди тощо) проводиться за спрощеною процедурою за принципом "єдиного вікна". За словами начальника реєстраційної служби головного управління юстиції у Вінницькій області Івана Надольного, у Вінниці працювати за новими правилами державні реєстратори фактично розпочали 2 січня, тобто першого робочого дня року.

- Земельні ділянки, у тому числі й ті, на яких розташовані об\'єкти нерухомості, житлові й нежитлові приміщення, будинки, права на них, права оренди та суборенди - усе підлягає державній реєстрації. Сама державна реєстраційна служба здійснює так звану первинну реєстрацію. Нотаріуси здійснюють вторинну реєстрацію, коли відбувається перехід права. Тобто договори куплі-продажу, міни, дарування, оформлення спадщини. Принципове, що визначає новий порядок, - це виключний перелік документів, виключні підстави для відмови у реєстрації, виключний термін здійснення державної реєстрації - не більше 14 робочих днів, а також єдина плата за цю послугу по всій Україні, - пояснює Іван Надольний. - Якщо раніше її установлювало бюро технічної інвентаризації у кожному органі місцевого самоврядування окремо, то тепер держава бере на себе зобов\'язання щодо зберігання даних у Єдиному державному реєстрі нерухомості і встановлення єдиної плати: 119 грн. держмита плюс 120 грн. за надання інформації, тобто витягу з Державного реєстру речових прав.

- Чи потрібно реєструвати права власності, набуті до 2013 року?

- Ні. Права, зареєстровані до 2012 року вважаються такими, що зареєстровані, і реєструвати їх повторно не потрібно. У міському й обласному БТІ зберігаються архіви із 40-х років. І якщо право власності було зареєстроване, повторна реєстрація не потрібна.

- А якщо йдеться про більш давні часи?

- Є реєстрові книги у сільських, селищних радах. Ці документи можна підняти, і це буде робити або нотаріус, або орган державної реєстрації самостійно, без участі заявника.

- Із початку року були певні проблеми із оформленням оренди та реєстрацією права власності на земельні ділянки. Чи вирішено це питання?

- Так, була технічна проблема, яка унеможливлювала реєстрацію земельних ділянок, але наразі система налагоджена, і сьогодні ці права вже можна спокійно зареєструвати.

- Як реєструються права на нерухомість, які мають так звані обтяження: кредит, іпотека?

- Процедура дуже проста: подається заява та документ, що підтверджує наявність обтяження або його припинення.

- Якою тепер залишається роль БТІ? Адже їхні повноваження обмежені.

- Цивільний кодекс визначає обов\'язкове проведення державної реєстрації. Саме державної. При цьому держава повинна гарантувати наявність і цілісність відомостей, які зберігаються в Єдиному державному реєстрі нерухомості. З 2004 року ці відомості, за тимчасовим Положенням, були передані органам БТІ. Але БТІ - це комунальна установа, яка не може виступати від імені держави. Тому держава, впорядкувавши усі правові документи, започаткувала створення єдиної системи всіх прав та обтяжень і зі свого боку гарантує збереження відомостей. Фактично держава перебрала на себе свої ж специфічні природні функції. Органи БТІ залишаються, але займаються винятково виготовленням технічних паспортів.

- Раніше, коли в будинку чи квартирі відбувалась перебудова чи перепланування, ця процедура вимагала відповідної довідки БТІ. Чи залишилася ця вимога?

- На сьогодні у законі є чітке визначення, що таке самовільне будівництво і що таке перепланування. Раніше, коли люди зверталися до БТІ, виникали непорозуміння. Тобто, наприклад, розібрали стінку між ванною і туалетом - і людей змушували міняти технічні паспорти, оформляти нові технічні умови. Але якщо розбирається стінка (не капітальна), перегородка, комора - це звичайне перепланування, яке не вимагає відповідних дозволів, додаткової реєстрації або виготовлення технічного паспорта.

- Типова ситуація: на земельній ділянці розташовані будівлі, які ніде не зареєстровані. Яким чином можна їх оформити?

- Якщо йдеться про будинок, потрібно оформити дозвіл на початок будівельних робіт, ввести в експлуатацію, отримати декларацію від Державної архітектурно-будівельної інспекції і виготовити техпаспорт. Якщо самобуд був проведений без права на земельну ділянку або безпідставно була проведена добудова або прибудова балкона, додаткової площі, другого поверху, відповідно, вимагається рішення суду. Споруди, які побудовані до 1992 року, реєструються за спрощеною процедурою: достатньо мати документи, які підтверджують право власності на земельну ділянку, технічний паспорт, довідку з сільської ради про те, що людина є власником цього майна.

- Ще одна ситуація - обмін житла. Де реєструвати нерухомість у такому разі?

- За місцем його розташування. Винятки - справи, які ведуть нотаріуси. Згідно із законом "Про нотаріат", вони мають право відчужувати майно і оформляти перехід права власності і за місцем постійної реєстрації сторін. Тобто, якщо продавець проживає у Києві, покупець - у Вінниці, і там же і квартира, договір купівлі-продажу можна оформити у нотаріуса як у Вінниці так і у Києві. Але зауважте, якщо договір оформляє київський нотаріус, він зареєструє право власності, його перехід, посвідчить угоду, повністю завершить реєстраційну справу і має у той самий день надіслати реєстратору за місцем розташування майна, тобто до Вінниці. Так само і коли йдеться про спадщину. Спадкова оформляється за місцем останнього проживання покійного, а потім надсилається реєстратору теж за місцем розташування майна.

- Чи може при реєстрації майнових прав держреєстратор вимагати якісь додаткові документи?

- Якщо потрібно, подається технічна характеристика об\'єкта нерухомого майна. Суть у тому, що у свідоцтвах 2010-12 років ця характеристика прописана. Але до моменту, поки реєстрація велась у паперовому вигляді, інформація про характеристику у свідоцтві була відсутня. Тому для підтвердження цих відомостей і наявного майна потрібно подати технічний паспорт незалежно від року його виготовлення. Права вимагати новий технічний паспорт не має ніхто, хіба що власник майна сам побажає його виготовити.

- Планувалося, що реєстрація права на нерухоме майно за спрощеною процедурою буде запроваджена із 1 січня 2012 року. Потім її було відтерміновано на рік. Що відбулося за цей період?

- Найголовніше - були відрегульовані правовідносини між реєстраторами та нотаріусами: розподілили, хто виконує які функції. Крім того, визначено чіткий перелік необхідних для реєстрації документів. Також встановили чіткий порядок реєстрації. Були проаналізовані усі недоліки нормативних актів, що діяли до 2012 року, усе було відпрацьовано, протестовано, запропоновані зміни, які врегулювали розбіжності у законодавстві. Найпроблемнішими з них були незрозумілий порядок реєстрації, який чітко не регулювався, а визначався органами місцевого самоврядування та БТІ. Вони користувалися типовим положенням, але додатково вимагали документи на свій розсуд.

- Із цього року в Україні запроваджено податок на нерухоме майно. Передбачається, що дані про власників майна та саме майно податківці отримуватимуть з Єдиного державного реєстру...

- Передача інформації відбувається на центральному рівні: ДПС отримає її безпосередньо в Укрдержреєстрі до квітня.

- Із 1 липня право реєстрації підприємців переходить від місцевих органів самоврядування до Державної реєстраційної служби. Сьогодні у Вінниці це можна зробити за лічені хвилини у Прозорому офісі. Що відбудеться після переходу права?

- У процедурі ніяких змін не відбудеться, і ті, хто бажає зареєструватися як підприємці, ніяких змін не відчують. Йдеться лише про зміну підпорядкування реєстраторів, а працюватимуть вони там, де працюють сьогодні. І плата за реєстрацію не зміниться.



Переглядів: 8703
Поширень: 0