Відповідна процедура визначена прийнятою 20 березня 2013 року постановою КМУ «Про затвердження Порядку видачі ваучерів для підтримання конкурентоспроможності осіб на ринку праці». Постанова розроблена на виконання Закону України «Про зайнятість населення».

В умовах постійного розвитку технологій знання та навички працівників, отримані в рамках базової освіти, швидко застарівають. Тому в країнах Євросоюзу діє система безперервного навчання протягом життя. Законом України «Про зайнятість населення» передбачено право громадян у віці від 45 років, які мають страховий стаж не менше 15 років, на одноразове отримання «ваучера» для оплати прискореного навчання новій професії або підвищення кваліфікації із затвердженого переліку професій. Вартість ваучера встановлюється в межах вартості навчання, але не може перевищувати 10 прожиткових мінімумів для працездатних осіб (з 1 січня 2013 р. – 11470 гривень).

Затверджений Порядок визначає механізм видачі та оплати ваучера органами Державної служби зайнятості, а також перелік професій, за якими може бути виданий ваучер. На підставі аналізу та прогнозу потреб галузей економіки у робочій силі, до переліку включено професії для кадрового забезпечення таких пріоритетних галузей, як будівельна, агропромисловий комплекс, транспортна інфраструктура та інформаційні технології.

Згідно з постановою, Міністерство освіти та науки щороку подаватиме до Державної служби зайнятості перелік навчальних закладів, які мають право навчати за професіями, затвердженими цією постановою. Мінекономрозвитку щороку подаватиме Мінсоцполітики пропозиції щодо включення до переліку нових професій, потреба в яких відчувається на ринку праці.

Очікується, що вже цього року ваучерами зможуть скористатися близько 20 тисяч українців.

Оплата ваучера здійснюється за рахунок коштів Фонду соціального страхування на випадок безробіття.



Переглядів: 2853
Поширень: 0