Українці не мають єдиної думки про те, хто працює краще: сімейні люди чи холостяки.

Третина респондентів вважає, що одруження позитивно впливає на кар’єрне зростання. Трішки менша частина (близько 25 %) упевнена: холості люди продуктивніше і краще працюють.

Цікаво, що чоловіки більш позитивно оцінюють вплив штампа в паспорті на кар’єру, ніж дами. І це логічно: адже чоловікам значно рідше потрібно робити перерви на декрети або «дитячі» лікарняні. Утім багато жінок (26 %) переконані: наявність або відсутність сім’ї не впливає на робочі якості людини.

Як впливає одруження/заміжжя на кар`єру

Ті, хто вважають одруження каталізатором кар’єри, стверджують: сімейні люди прагнуть більше працювати, оскільки їм потрібно утримувати сім’ю. З тієї ж причини вони ставляться до роботи серйозніше, ніж холостяки. Цікаво, що чоловіки частіше, ніж жінки, вказують на відповідальніше ставлення до роботи зі сторони «сімейних» людей. А дами вважають, що шлюб додає працівнику більшої солідності в очах роботодавця.

Чи мають одружені люди перевагу в очах роботодавців

Але є у «сімейних» працівників і недоліки. Наприклад, вони не завжди згодні на понаднормову роботу або змушені вирішувати сімейні питання в робочий час, часто на шкоду справам. Для представниць прекрасної статі понаднормова робота проблемніша, ніж для чоловіків. Зате останні, будучи одруженими, значно вибагливіші в зарплаті, ніж холостяки. Адже чоловіка вважають «головним добувачем» у сім’ї і тому очікують більшу матеріальну винагороду. Виникають у роботодавців труднощі з відрядженнями та відпустками одружених: відпустку вони хочуть влітку, а відрядження змушені погоджувати з планами й бажаннями другої половини. А ось на ефективність роботи сімейний статус, на думку опитаних, не впливає. Це залежить не від штампа в паспорті, а від особистих якостей людини, вважають вони.

Соціолог і дослідник гендерних питань із Києво-Могилянської академії Тамара Марценюк вважає: «Для працівників із сімейними обов’язками (передусім для жінок) важливо мати дружнє до сім’ї робоче середовище. Саме його повинні і можуть надавати роботодавці, якщо хочуть досягнути максимальної лояльності від працівників і зробити їхню працю продуктивнішою. Це і гнучкі умови праці, і можливість дистанційної роботи, і дитячі садочки при великих компаніях та інше. Все це робитиме працівників щасливішими, а також дасть їм можливість спокійно та успішно поєднувати роботу та кар’єру».

Чи мають сімейні люди особлтві недоліки

Більшість респондентів відзначає, що зміна сімейного статусу ніяк не вплинула на їхню кар’єру. Але все ж таки жінки рідше, ніж чоловіки, зауважують, що одруження дало позитивний поштовх для їхньої професійної діяльності. І частіше говорять про те, що з появою чоловіка кар’єра пішла на спад, адже багато уваги потрібно приділяти домашній сфері. І цікаво, що старші респонденти, то вище оцінюють вплив сім’ї на роботу. А тим часом багато неодружених офісних працівників бояться, що зміна сімейного статусу негативно вплине на їхню кар’єру. Близько 40 % вірять, що одруження зашкодить успіхам на роботі.

Чи змінилася ваша кар`єра

Якщо створення сім’ї багато хто не вважає перешкодою для роботи, то поява дітей, на думку більшості, становить суттєву загрозу для кар’єри. Жінки частіше, ніж чоловіки, притримуються цієї думки. Адже обов’язки з виховання будуть переважно на їхніх плечах, а для роботи залишиться значно менше сил та часу.

Чи можуть діти завадити кар`єрі

44 % опитаних відзначають, що поєднувати особисте життя і роботу важко, а інколи навіть дуже важко. Решта 56 % з легкістю встигають і там, і там.

Чи важко поєднувати кар`єру і сімейне життя

Дані були отримані в результаті опитування, що проходило серед зареєстрованих користувачів сайту hh.ua у лютому—березні 2013 року. В опитуванні брали участь 1909 респондентів, серед яких 51 % — чоловіки, 49 % — жінці у віці від 21 до 40 років. 41 % респондентів офіційно одружені, 19 % — живуть в громадянському шлюбі. 31 % — неодружені або холості, 8 % — розлучені.


Переглядів: 5982
Поширень: 0