«У першу чергу дитина відвідує сімейного лікаря або дільничного педіатра. Якщо немає скарг, а аналізи в нормі, цим медогляд і закінчується. Якщо в ході огляду виявляються проблеми, дитину направляють на консультацію до вузьких спеціалістів. Крім того, діти віком 6, 11 та 14 років в обов‘язковому порядку відвідують ендокринолога, хірурга або ортопеда, а також окуліста. Ті фахівці, які у Центрах первинної медико-санітарної допомоги відсутні, ведуть прийом у Центрі матері і дитини. Батьки самі можуть обрати зручний день і час для проходження медогляду, відповідно для графіку роботи фахівців. Виняток становить лише флюорографія та здача аналізів: Центри первинної медико-санітарної допомоги складають графік відвідування рентген-кабінету та лабораторії учнями шкіл таким чином, щоб у цей час там не було дорослих пацієтів», - каже директор департаменту Людмила Грабович.

За її словами, проведення профілактичного медогляду у лікарняних закладах, а не в школах зумовлено тим, що у загальноосвітніх закладах організувати його належним чином неможливо, а отже – неможливо виявити у дітей наявні патології. «Після того, як профогляди стали проводити в лікарнях, кількість дітей, у яких виявлені ті чи інші захворювання, збільшилася, адже зросла якість оглядів», - зазначає Людмила Грабович.

Доцільність проведення профілактичних оглядів у медичних установах розуміють і батьки учнів. За даними Департаменту освіти Вінницької міської ради, у лютому у всіх школах пройшло обговорення з батьками питання щодо того, де саме проводити медичні огляди. За результатами обговорення майже 70 % батьків висловились «за» проведення оглядів у спеціалізованих закладах, а не у школах.



Переглядів: 3816
Поширень: 0