— Нашій області треба хоча б 4–5 років, щоб наповнити ринки м’ясом власного виробництва, — говорить заступник начальника головного управління агропромислового розвитку Анатолій Германюк. — Нині забезпечуємо себе десь наполовину.

У Вінницькій області налічують 372,6 тис. голів великої рогатої худоби і 347,6 тис. свиней. Фермери, які співпрацюють із м’ясокомбінатами, останні кілька років активно вирощують поросят. На фермах поголів’я більшає, а в людей меншає. Селяни продають худобу, бо її нема чим годувати.

— З Нового року оформлення паспорту на худобу коштує 48 гривень, а рік тому це було 7, — каже директор Козятинського товариства ”Агросолюшнс” Віталій Завадський, 32 роки. Його підприємство закуповує в людей молодняк, вирощує і здає м’ясо на Козятинський м’ясокомбінат. Там із нього готують гамбургери для ”МакДональдза”. — Паспорт оформляють чотири місяці, а ті бірки часто губляться. Для селянина дуже дорого оформляти й утримувати худобу. А останнім часом ще й суттєво подорожчали медикаменти.

40-річний Олександр Казмірчук закуповує м’ясо у людей і продає на Центральному ринку у Вінниці.

— Закупка подорожчала, — поправляє брудні нарукавники. — За кіло живої ваги сальної породи плачу по 15 гривень. Такі свині короткі й круглі. Якщо свиня довга і неширока у спині, значить, на ній менше сала. Такі беру по 19–20 гривень за кіло. А до нового року скупляв свинину по 11–13 гривень. Та й м’яса на ринку зменшилося наполовину. Десь не стало дешевого Юлькиного м’яса, яке тамо в кутку продавали, — Казмірчук показує в бік м’ясного павільйону, де лишилася картонна вивіска ”Свіжа свинина 27 гривень”. — Після обіду вже не купиш нормального шмата — павільйон пустий.

Щоб забезпечити себе яловичиною і свининою, треба будувати нові комплекси, вважає Анатолій Германюк.

— Нам потрібно десь 6–7 свинокомплексів і 4–5 із вирощування телятини. Держава мала б профінансувати хоча б 50 відсотків будівництва. Цього року працюємо над облаштуванням великого свинокомплексу в селі Рожична Оратівського району. Там планують збудувати ферму на 10 тисяч голів свиней. (Нині найбільший свинокомплекс на 7 тис. голів працює у Липовецькому районі. — ”ГПУ”). Торік держава давала людям дотацію — 2,9 гривні за велику рогату худобу і по 2 гривні за свиней. Цього року питання ще не вирішено. Та краще б її давали не населенню, а великим господарствам.

М’ясокомбінати працюють із фермерськими господарствами, допомагають їм закуповувати молодняк, дають кредити під невеликі відсотки. Торік таку схему запровадив Літинський м’ясокомбінат: закуповують м’ясо у свиноферми, яку фінансують. Козятинський уже кілька років вирощує власну худобу.

Однак м’ясокомбінати не приховують, що їхня продукція дорожчатиме.

— Бо закупівельна ціна зросла в середньому на 5 гривень, — пояснює директор підприємства ”Еска Фуд Солюшнс” Віктор Козловський. — Свинина була по 14–15 гривень, а зараз 20 у живій вазі. А імпортна — 16–18 гривень у тушах. Вона теж дорожчає.

Свинину імпортують із Німеччини та Бельгії. Ввозити яловичину з-за кордону заборонено.

— Після введення податку на імпортне м’ясо ми змушені шукати напівлегальні схеми, — каже власник приватного ковбасного цеху у Вінниці 34-річний Юрій, прізвища не називає. — Через своїх посередників увозимо м’ясо в Україну нелегально. Бо купити сировину тут неможливо, її катастрофічно не вистачає.

На базарі кілограм свинини коштує 50–55 грн, телятини — 40–45. Покупців біля прилавків небагато.

— Дорого, — каже 62-річна Лариса Марцинівська. — Я тепер курятину купляю, хоча куряче філе вже по 35 гривнів.

М’ясокомбінат звільнив 80 працівників

64 працівники Тульчинського м’ясокомбінату втратили роботу з січня цього року. За згодою сторін звільнили 80 осіб, із них 64 стали на облік у центр зайнятості. Керівництво заводу пояснює звільнення скороченням виробництва. Робітників запевнили, щойно ситуація на м’ясокомбінаті покращиться, їх візьмуть на ті ж місця.

У центрі зайнятості зареєстровано 1386 безробітних. Є 99 вакансій, зокрема 50 на місцеву швейну фабрику.


Переглядів: 4392
Поширень: 0