Навчальний семінар-тренінг для прийомних батьків організовано Вінницьким обласним центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

Для більшої ефективності навчань батьки були поділені на дві групи. Навчання в групах проводили спеціалісти обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді та залучені фахівці – кандидат психологічних наук, викладач кафедри психології Вінницького державного педагогічного університету ім. М.Коцюбинського – Сидоренко Ж.В., кандидат психологічних наук, керівник спеціальності практична психологія Вінницького обласного інституту післядипломної освіти педагогічних працівників – Яцюк М.В., завідувач диспансерним відділенням КЗВОНД – Головатий Г.В., головний спеціаліст відділу організації профорієнтації ОЦЗ – Галузинська Т.В.

На тренінгових заняттях учасники вивчали поведінкові особливості дитини, які ускладнюють процес спілкування та взаємодії з нею, вплив несприятливих умов соціалізації на формування дезадаптавних форм мислення та поведінки дитини, особливості соціально-психологічної роботи з дітьми, які мають поведінкові відхилення, причини психічної травматизації дітей як наслідок впливу несприятливих умов соціалізації, попередження емоційного вигорання у прийомних батьків, батьків-вихователів.

На семінарі батьки мали змогу ознайомитись з сучасними формами та методами сімейного виховання дітей, особливостями виховання підлітків та специфікою виховання прийомних дітей, дітей-вихованців в неповних сім’ях, міжособистісних стосунків між чоловіком та дружиною у прийомній сім’ї, дитячому будинку сімейного типу.

Під час занять відбувся обмін досвідом щодо виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

В останній день навчання відбувся круглий стіл «Групова взаємодія, обмін досвідом прийомних батьків та батьків-вихователів» за участю представників служби у справах дітей, департаменту освіти і науки облдержадміністрації, управління МВС у Вінницькій області. Запрошені фахівці презентували діяльність відповідних установ та відповіли на запитання прийомних батьків.
Навчання прийомних батьків та батьків-вихователів з метою підвищення виховного потенціалу відповідно до законодавства проводяться один раз на два роки.

У 2013 році обласним центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді планується підвищити кваліфікацію 62 особам. 28 – прийомних батьків пройдуть навчання в короткотермінових семінарах. 34 – батки-вихователі підвищать кваліфікацію в рамках «Літньої школи».

У 2012 році за Програмою підвищення кваліфікації прийомних батьків та батьків-вихователів (наказ Мінсім\'ямолодьспорту від 04.04.07 №1015) навчання пройшли 96 прийомних батьків та 24 батьки-вихователі.

У 33 дитячих будинках сімейного типу Вінницької області вже виховуються 237 дітей, у 137 прийомних сім\'ях – 256 дітей.



Переглядів: 4268
Поширень: 0