«Хочу подружитися з матір’ю», «Не вистачає батьківського розуміння», «Класно було б не сваритися більше з рідними», «От якби мамі можна було усе розповідати», «Мені не вистачає підтримки сім’ї, це мені необхідно».

тренінг

Подібну фразу сказав без винятку кожен з 13 підлітків, що взяли участь у тренінгу «Цінності сім’ї та взаєморозуміння між членами родини» в рамках проекту «Школа міцної сім’ї». Даний проект здійснюється за сприяння Агентства США з Міжнародного розвитку (USAID) та Міжнародної організації з міграції (Представництво в Україні). Партнером по виконанню проекту виступає Вінницький міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

Під час заходу діти були активними, небайдужими, зацікавленими, а головне - позитивно налаштованими. Повне взаєморозуміння учасників між собою та з тренером дозволило виконати багато вправ та завдань, які дали колосальний матеріал для роздумів і розуміння. Зокрема, було проведено вправу "Цінності та потреби батьків очима дітей", результати якої будуть використані в роботі з батьками. Ще однією важливою вправою стало складання портретів ідеальних та найгірших батьків. До такої роботи підлітки підійшли з великим ентузіазмом та натхненням.

тренінг

Особливу цікавість у всіх визвала вправа, що виконувалась анонімно і називалася "Моя майбутня сім\'я". В цьому завданні учасники відповідали на ряд питань: якою я бачу свою майбутню родину, скільки в ній буде дітей, хто буде заробляти гроші, хто буде лідером, тощо. В цю роботу підлітки включилися дуже активно, виконували її завзято.

тренінг

В процесі роботи діти усвідомили, що люди не завжди бачать кожну ситуацію саме такою, якою вона є насправді, тому намагалися поставити себе на місце батьків і тим самим краще зрозуміти мотиви їхньої поведінки. Все це супроводжувалось бурхливими обговореннями, сміхом, новими несподіваними висновками. Робота протікала легко, жваво й дуже продуктивно. На завершенні тренінгу підлітки поділилися своїми мріями та бажаннями, які було перенесено на великий аркуш ватману.

тренінг

Позитивне налаштування, відверта готовність учасників до вирішення сімейних питань надихає. Вже запланована подальша робота з цією групою підлітків, групою їхніх батьків та, врешті, їхня спільна робота.



Переглядів: 3852
Поширень: 0