Новий КПК, який діє з кінця листопада 2012 року, значно посилив прокурорські повноваження. Зокрема, досудове розслідування відносно посадових осіб міліції, суддів і держслужбовців 1-3 рангу тепер здійснюють слідчі прокуратури. І сьогодні в активі так званих "гарячих" справ прокуратури області - викрадення вінничанина і викуп за 12 тис. грн., котрий вимагали викрадачі. Серед звинувачених у викраденні - два міліціонери. На сьогодні трьом особам уже вручено повідомлення про підозру, ще один фігурант оголошений у розшук. У числі "гарячих" - і кримінальні провадження за хабарництво, фігурантами яких є посадові особи Вінницького інституту землеустрою, а також Державного департаменту виконання покарань. Прокурор Вінницької області Олександр Мрихин каже, що за три місяці цього року прокуратурою до суду передано більше 10 кримінальних проваджень про корупційні злочини, у тому числі і за фактами отримання хабарів, стосовно працівників міліції, суду, адвокатів, департаменту з питань виконання покарань.

- Олександре Михайловичу, з чим пов\'язаний такий вал затримань правоохоронців на хабарах: раніше був недогляд відповідних служб, активізувались вимагачі чи щось інше?

- Приємно, що ЗМІ помітили позитивну тенденцію розкриття фактів корупційних порушень в органах державної влади, а також боротьбу з хабарництвом у правоохоронних органах Вінниччини. Хочу зазначити, що в Україні вже законодавчо закріплений дієвий механізм запобігання та протидії корупції, а керівництвом Генеральної прокуратури України чітко окреслено правові засади формування і реалізації антикорупційних заходів. При цьому, створено ефективну систему боротьби з цим злом сьогодення, в якій наявний чіткий розподіл компетенції суб\'єктів запобігання та протидії корупції. А от протидія корупції ускладнюється тим, що більшість громадян розглядає її як механізм, так би мовити, "прискорення" розв’язання власних проблем, вважає корупційну поведінку цілком виправданою. Як не прикро, але ми бачимо й те, що люди не намагаються відстоювати власні права в законний спосіб, оскільки впевнені, що такі спроби будуть марними. Тому ми постійно працюємо над тим, аби довіра громадян до нас тільки зростала.

Олександр Мрихин- Серед затриманих не було жодного прокурора чи працівника прокуратури. Це значить, що у вашій структурі усе в порядку?

- Як не прикро, але у 2011 році мав місце випадок отримання хабара працівником органів прокуратури області. Зараз колишній помічник прокурора Ленінського району міста Вінниці вже відбуває покарання. Хочу зазначити, що Генеральний прокурор України серйозно звертає увагу на моральність у прокурорському середовищі. І у цьому напрямку зроблено не абстрактні, а конкретні кроки. Так, введено посаду старшого прокурора прокуратури області з питань внутрішньої безпеки. Діє "телефон довіри". Вступив у силу Кодекс професійної етики та поведінки. Керівники прокуратури області та структурних підрозділів регулярно виїздять у підпорядковані прокуратури, проводять навчання молодих спеціалістів. Думаю, що саме такий комплексний підхід до виховання кадрів сприяв тому, що протягом минулого року працівниками прокуратури не вчинено жодного кримінального злочину чи правопорушення. Водночас, у результаті такої профілактичної роботи упродовж 2012 року після втручання внутрішньої безпеки прокуратури області трьох працівників притягнуто до дисциплінарної відповідальності.

- Крім "телефону довіри", у прокуратурі працює і "гаряча лінія". Яка категорія скарг наразі утримує першість?

- Щоб у нас була можливість оперативно реагувати на факти втручання контролюючих та правоохоронних органів у підприємницьку діяльність, в усіх прокуратурах області з липня минулого року працює телефон "гарячої лінії". З огляду на заяви, підприємці найбільше нарікають на неправомірні, як на їх думку, дії працівників органів контролю. Всі звернення, звичайно, перевіряються і, якщо виявляються порушення, вживаються відповідні заходи.

Один з прикладів - випадок, який стався у Чечельнику. Троє представників громадської організації "Міжнародна служба порятунку 911/112", представившись працівниками екологічної інспекції, вимагали й отримали у підприємця 1000 грн. за непроведення перевірки щодо дотримання природоохоронного законодавства. Підприємець звернувся у прокуратуру Чечельницького району на телефон "гарячої лінії" зі скаргою на неправомірні дії службовців. Факти підтвердилися, порушено кримінальну справу. Винних осіб уже засуджено.

В іншому випадку прокуратурою Липовецького району за результатами перевірки повідомлення заступника директора ПП "Липовецька хлібна база" щодо неправомірних дій працівників Іллінецької податкової інспекції внесено подання керівнику податківців, за результатами розгляду якого притягнуто до дисциплінарної відповідальності одного посадовця. Службові особи інспекції незаконно викликали до себе працівників підприємства, вимагали у них дані щодо його роботи, обсягу виготовленої продукції. Після втручання прокуратури протиправні дії припинено.

Також хочу звернути увагу на те, що віднедавна у прокуратурі області відкрито і телефон "гарячої лінії", звернувшись на який можна повідомити про факти порушень прав дітей. І за будь-яким повідомленням буде проведено ретельну перевірку та надано грунтовну оцінку зазначеним доводам.

- За Вашими спостереженнями, чи змінились загалом за останній час способи скоєння посадових злочинів? Чи з\'явились нові варіанти маскування корупційних схем?

- Вони постійно змінюються. Але, дивлячись з якої сторони підходити, адже часто нове - це добре забуте старе... Я не буду називати ряд виявлених нами доволі цікавих, але вже сталих злочинних схем із корупційною складовою, проте з упевненістю можу сказати, що на цей час у нашій області немає такої схеми, яка була б нам невідома. Деякі з них не розголошуються з тих підстав, щоб не нашкодити досудовому розслідуванню, зокрема - процесу доказування (зібранню матеріалів злочинної діяльності). Однак, ті результати, яких ми досягли, великою мірою стали можливими завдяки кримінально-процесуальній реформі, ну і, звичайно, наполегливості та професіоналізму працівників, і, в цілому, колективу прокуратури області.

- Щодо нового КПК, дехто побачив у ньому посилення ролі прокуратури. Ви відчули це посилення повноважень?

- Так, відчувається. Адже новий Кримінальний процесуальний кодекс надав прокурору статусу процесуального керівника, який здійснює нагляд за додержанням законів під час проведення досудового розслідування у формі процесуального керівництва. А це поклало на нас ще більшу відповідальність. Крім того, на сьогодні прокурор має право сам проводити негласні слідчі (розшукові) дії або доручати їх проведення відповідним оперативним підрозділам. До цього прокурор здійснював лише нагляд за законністю проведення таких дій оперативними підрозділами. За новим КПК прокурор також виступає координатором усього кримінального провадження і має право проводити всі процесуальні дії на рівні із слідчим, але слідчий виконує такі дії лише за погодженням із прокурором.

- Хочу запитати про долю скарги мешканців селища Вендичани, яку "Місто" також надіслало у прокуратуру області. Крім побиття місцевого жителя, у скарзі звучав ряд доволі серйозних звинувачень (зокрема і про утримання у підвалі, і про зґвалтування). Чи розслідуються ці обставини?

- Заяву жителя смт. Вендичани про побиття його місцевим жителем було зареєстровано у листопаді минулого року. За цим фактом відкрито кримінальне провадження й проводилось розслідування. Тепер обвинувальний акт за умисне середньої тяжкості тілесне ушкодження уже у суді. Крім того, проводилось розслідування і за фактом зґвалтування жителем смт. Вендичани неповнолітньої дівчини. Проте це кримінальне провадження закрито у зв\'язку з відсутністю подій злочину. Матеріали провадження вивчались прокуратурою області і підстав для скасування постанови про його закриття не встановлено.

- Сьогодні прокуратура звітує про те, що спершу санаторій у Немирові, потім і у Сокільці передано у власність держави. Поясніть, чому так важливо, кому належать санаторії (профспілкам чи державі), якщо вони неприватизовані? - Майно санаторно-курортних закладів, яке перебувало у віданні профспілкових організацій за часів Радянського Союзу - це державне майно. Тому його передача Федерацією профспілок України у власність Приватного акціонерного товариства "Укрпрофоздоровниця" є незаконною. Також, зазначу, що за таких обставин держава фактично позбавлена можливості не тільки розпоряджатися майном, але й контролювати те, як розпоряджаються ним інші. Відтепер кошти від використання майна будуть надходити до державного бюджету і надалі можуть спрямовуватись на реалізацію державної політики, у тому числі у соціальній сфері. Хочу зауважити, що право власності на санаторій "Авангард" за рішенням суду дійсно зареєстровано за державою в особі Фонду державного майна України. Рішенням суду за державною визнано право власності і на дитячий санаторій "Сокілець", однак воно ще не набрало законної сили.

- Буквально днями у Страсбурзі обговорювали реформу органів прокуратури. Які очікуються зміни і у чому вони полягатимуть?

- Так, 26 березня цього року у Страсбурзі (Франція) проходили Консультації щодо подальшого реформування правової системи, у якій брала участь і українська делегація на чолі з Генеральним прокурором України. Зазначу, що зустріч на такому рівні проводилась уперше. Сторони мали змогу обговорити питання організації належної взаємодії між урядом нашої держави та експертами Венеціанської комісії з питань розробки проекту Закону України "Про прокуратуру". Європейці позитивно оцінили новий КПК як один із найкращих в Європі та висловили сподівання, що його застосування сприятиме зменшенню кількості звернень наших громадян до Європейського суду. Хочу зазначити, що Генеральний прокурор України акцентує увагу на тому, що процес реформування органів прокуратури України повинен проходити з урахуванням національних традицій і особливостей правової культури нашої держави.

А тепер про зміни в державі. Президент України чітко визначив основні напрямки євроінтеграційних процесів у нашій країні, які передбачають, зокрема, реформування судової системи, органів прокуратури та органів внутрішніх справ. 12 березня 2013 року Указом Президента України введено в дію рішення Ради національної безпеки і оборони України "Про невідкладні заходи щодо європейської інтеграції України". Цим рішенням доручено Міністерству юстиції України до 1 жовтня 2013 року забезпечити підготовку з урахуванням європейських стандартів законопроектів щодо реформування Вищої ради юстиції, статусу суддів, реформування прокуратури для направлення таких законопроектів до Європейської комісії "За демократію через право" (Венеціанська комісія) з метою одержання відповідних висновків.

- У Вінниці Ви вже працюєте два роки. Звикли до нашої аграрної і бюджетної специфіки?

- Звик. Насправді для прокурора неважливо, де працюєш (хоч у Донецьку, хоч в Одесі, хоч у Вінниці), потрібно виконувати завдання і функції, які передбачені Конституцією і законом України про прокуратуру. Так, кожен регіон має свої особливості: Одеська область вважається морськими воротами держави, а Вінниччина - область аграрна. Але і на Вінниччині теж є митниця, хоч і менша за одеську. І на Одещині, і на Вінниччині болючими питаннями є дотримання земельного законодавства й екології. Щодо бюджетної специфіки, то дотримання бюджетного законодавства однаково пріоритетне як для півдня, так і для центральних областей. І найбільші порушення скоюються саме у бюджетному процесі.

- Що зі зробленого на посаді прокурора Вінниччини можете назвати найбільшим своїм досягненням?

- Це питання, мабуть, не до мене, а до тих людей, чиї права ми захищаємо і чиї права ми уже захистили. А найбільшим досягненням, як на мене, має бути довіра людей до нашої роботи і до прокуратури. Ви ж розумієте, що, як правило, коли ми комусь допомагаємо, то люди не пишуть подяки тому чи іншому працівнику прокуратури. Водночас можу сказати, що в якійсь мірі стало менше надходити заяв, немає повторних скарг. Свою роботу у цьому напрямку ми почали саме з того, що підняли ці повторні скарги, провели повторні перевірки і зараз таких людей, які по кілька років і по кілька разів звертаються до прокуратури області, уже немає. Це як раз і є той критерій - довіра людей - коли ми відреагували, відновили законність, і необхідності повторного звернення більше немає.

- Якщо говорити про криміногенну ситуацію загалом, що Вас найбільше непокоїть як прокурора області і як звичайного українця?

- Сьогодні ми можемо констатувати, що рівень загальної злочинності знизився, розкриваються злочини минулих років. Відзначається й зменшення зареєстрованих тяжких та особливо тяжких злочинів, зокрема, грабежів, крадіжок. Але як прокурора області і як звичайного українця мене непокоїть хоч і незначне, але збільшення кількості умисних убивств, адже людина, її життя і здоров\'я є найвищою цінністю.



Переглядів: 5289
Поширень: 0