17 квітня представники громадських організацій чорнобильців Вінниччини зустрілись із депутатом обласної ради Сергієм Кудлаєнком.

Вінницькі чорнобильці розповіли Сергію Кудлаєнку про порушення їх соціального захисту

Основна проблема, яка найбільше схвилювала чорнобильців, – порушення закону «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи». У зв’язку з цим активісти громадських організацій, та, зокрема, Вінницька міська організація «Союз Чорнобиль України», вирішили підготувати резолюцію, з якою планують звернутися не лише до влади міста й області, а й у парламент. Сергій Кудлаєнко завжди підтримує вінницьких чорнобильців, тому й цього разу долучився до затвердження проекту резолюції.

– Дуже прикро, що чорнобильці говорять про порушення закону, який мав би гарантувати їх соціальний захист. Нині ці люди не можуть отримувати нормальне лікування і достойну пенсію, яку вони заслужили соєю працею. Звичайно, я з моїми колегами з облради будемо звертатися до депутатського корпусу Верховної Ради. Від себе особисто, як депутат обласної ради, надалі буду співпрацювати із громадськими організаціями, аби звернути увагу на цю трагедію, і не тільки перед 26-м квітня, – сказав Сергій Кудлєнко.

Вінницькі чорнобильці розповіли Сергію Кудлаєнку про порушення їх соціального захисту

Депутат також розповів, що область нині уже готує низку заходів до дня трагедії – благодійні концерти, обіди, вечір пам’яті загиблих. Зі слів голови міської організації «Союз Чорнобиль України» Миколи Бойчука 25 квітня о 12:30 у Міському Палаці дітей та юнацтва відбудеться концерт, присвячений трагедії Чорнобиля.

Окрім соціального захисту, «Союз Чорнобиль України» дбає і про збереження пам’яті жертв трагедії. Так, нині уже створено «Чорнобильську поминальну книгу», у яку записані імена і дати смерті вінничан. Цю книгу поширять не лише у бібліотеки, а й у храми, аби кожна людина могла згадати померлих молитвою. За словами активіста організації «Союз Чорнобиль України» Михайла Ястринського, за кошти обласного бюджету було видано ще три книги про долю вінницьких ліквідаторів Чорнобильської катастрофи, зокрема остання була про жінок.

Вінницькі чорнобильці розповіли Сергію Кудлаєнку про порушення їх соціального захисту

– За офіційними даними таких жінок було 300, але я зміг розшукати 180, – говорить Микола Ястринський. – Було проведено понад 10 презентацій книг при повних залах у Вінницькій обласній бібліотеці ім. Тімірязєва та у краєзнавчому музеї. Окрім того, щоб молодь не забувала про цю трагедію, ми розповсюджуємо у вінницьких школах інформаційні буклети, розповідаємо учням про Чорнобиль.

Організація «Союз Чорнобиль України» одна з небагатьох котра проводить роботу з інвалідами, вдовами, важкохворими дітьми, допомагає жертвам трагедії знайти кошти на лікування, звертаючись до чиновників та спонсорів.

Вінницькі чорнобильці розповіли Сергію Кудлаєнку про порушення їх соціального захисту

– Нещодавно до мене звернулася людина, якій потрібна операція по зміцненню кісток. Операція складна і на неї потрібні гроші, яких у цієї людини немає. Ми допомагаємо таким людям шукати спонсорів, і приємно, що нам погоджуються допомогти. Сергій Кудлаєнко – один з таких людей, – розповідає голова організації Микола Бойчук.

– Я як людина і як депутат обласної ради віддавна підтримую вас, ліквідаторів трагедії, і надалі продовжуватиму допомагати. Адже завдяки вам, вашій важкій роботі, живемо ми. А щодо озвучених на сьогоднішньому круглому столі питань, я обіцяю підготувати звернення до всіх органів влади, щоб питання про встановлення меморіальних дощок для ліквідаторів аварії було виконано та прикладу від себе особисто максимум зусиль для реалізації цього проекту, – пообіцяв Сергій Кулаєнко.



Переглядів: 3348
Поширень: 0