Упродовж минулого року найбільшим попитом на ринку праці користувалися професії продавця продовольчих товарів, кухаря, слюсаря-сантехніка, електрогазозварника та інженера-програміста. Найменшим попитом користувались професії економіста, бухгалтера, менеджера, продавця непродовольчих товарів. Тому департамент праці і соціального захисту населення міської ради проводить роз’яснювальні заходи щодо доцільності перекваліфікації шукачів роботи за тими спеціальностями, в яких на сьогоднішній день існує потреба.

За інформацією директора департаменту праці і соціального захисту населення Вінницької міської ради Лариси Попової, на ситуацію на ринку праці істотно впливає система підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації безробітних. «У 2012 році служба зайнятості населення направила на навчання 1,2 тисячі чоловік, або 10% від загальної кількості безробітних, які перебували на обліку в центрах зайнятості Вінниці, - говорить Лариса Попова. - Майже 90% з них проходили навчання на конкретні замовлення роботодавців щодо підготовки робітників певних професій. Така форма співпраці з роботодавцями забезпечує гарантоване працевлаштування безробітних після закінчення навчання. Крім того, 360 безробітних пройшли навчання з основ комп’ютерної грамотності і техніки пошуку роботи в Інтернеті».

Найбільше пошуком роботи займаються одинокі матері з дітьми до 14 років або дітьми-інвалідами, жінки з дітьми до 6 років, молодь, яка закінчила навчання у школах, технікумах чи вишах. Також існує проблема щодо працевлаштування молоді, яка звільнилась із строкової військової або альтернативної служби; молоді, яка залишилась без піклування батьків; людей передпенсійного віку тощо. «Проблема, зокрема, полягає у тому, що рівень освіти цих категорій громадян не відповідає вакантним посадам, - розповідає Лариса Попова. - Усього з 2306 осіб, що перебували на обліку в центрах зайнятості, працевлаштовано 911 осіб».

Центри зайнятості міста упродовж минулого року надавали послуги профінформаційного та профконсультаційного характеру більше 11 тисячам незайнятих громадян. 9 тисяч безробітних пройшли різноманітні тренінги та семінари, майже третину із них працевлаштовано, а більше 260 осіб направлено на профнавчання.

Заступник міського голови Андрій Рева зазначає, що варто посилити роботу по перепідготовці шукачів роботи, а також проводити роз’яснювальну роботу серед учнів випускних класів щодо вибору майбутніх професій відповідно до попиту. «Слід розуміти, що на сьогоднішній день ту кількість економістів, менеджерів та інших економічних професій, які випускаються з вишів – працевлаштувати просто нереально, - говорить Андрій Рева. – Тому виникає проблема, коли випускники вузів не можуть влаштуватися на роботу за спеціальністю. Відтак слід робити акцент на так званих робітничих професіях, в яких на сьогоднішній день є реальна потреба».

Для довідки:

Усього протягом 2012 року послугами з профорієнтації скористались 12,7 тис. осіб, що навчаються у навчальних закладах різних типів, у т.ч. 10,9 тис. випускників загальноосвітніх шкіл. Організовано 148 групових та масових профорієнтаційних заходи, направлених на відновлення престижності робітничих професій, інформування про розмаїття професій і основні правила вибору професії, формування відповідного ставлення до планування професійної кар’єри. Для працівників загальноосвітніх навчальних закладів проведено 25 методичних семінарів щодо організації професійної роботи з учнівською молоддю, 33 зустрічі з батьками учнів випускних класів. Всього протягом 2011-2012 навчального року профорієнтаційними заходами охоплено 3215 учнів випускних класів.



Переглядів: 3618
Поширень: 0