У 2008 році на фоні незначного зниження показника смертності (з 10,26 %о у 2007р. до 9,85 %о в 2008 р.) зріс показник народжуваності (з 10,18 %о до 11,15 %о). Відповідно, вперше за багато років, природній приріст з від\'ємного - -0,08 став позитивним - 1,3.

Найбільш чутливим показником стану медичного забезпечення та соціально-економічного рівня розвитку суспільства є малюкова смертність. Смертність дітей першого року життя протягом минулого року знизилась з 8,52 % до 5,91 % при обласному 10,22 %. Діяльність новоствореного перинатального відділення дозволила утримувати показник смертності немовлят в звітному році нижчим за обласний.

«Незаперечно те, що найважливішим пріоритетом була, є і буде охорона материнства та дитинства, - каже начальник управління охорони здоров\'я міської ради Тамара Васильчук. - На сьогодні дітям міста медична допомога надається на рівні світових стандартів. Зокрема: створено міський центр перинатальної допомоги; сертифіковано та присвоєно звання «Лікарня, доброзичлива до дитини» міському пологовому будинку №2; набувають розвитку медико-соціальні послуги "дружні до молоді" на базі МДП №2; відділення новонароджених в пологових будинках №1 та №2 укомплектовані медобладнанням».

У минулому році на базі Центру матері та дитини відкрито відділення інтенсивної терапії хворих та недоношених новонароджених на 6 ліжок та додатково введено 15 ліжок невиношування вагітності відділення патології вагітних. У відділенні патології вагітних в структурі захворюваності пролікованих за минулий рік хворих на першому місці є загроза передчасних пологів - 396 жінок. Найбільша кількість яких поступає з 22 до 36 тижня вагітності. Серед них тільки 41 жінка народила недоношених малюків. «Чим раніше жінка з загрозою переривання вагітності потрапляє на лікування, тим більше вірогідності народження повноцінної та здорової дитини», - каже заступник головного лікаря по медичній частині Людмила Бровінська. У відділення інтенсивної терапії та реанімації ЦМіД з 6 ліжок повністю укомплектовані 4. За неповний 2008 рік у відділенні проліковано 130 новонароджених, серед них 80 - недоношені. По ваговій характеристиці - 6 дітей, народжених з екстремально малою масою від 500 гр. до 1 кг. У структурі захворюваності та летальності цього відділу на першому місці - сидром дихальних розладів. Від нього померло 11 дітей, серед них вагою від 500 гр. до 1 кг - 5. Для лікування дітям з такою патологією вводиться дороговартісний препарат «Куросурф». Людмила Бровінська каже, якщо у дитини не було інших вроджених патологій, то при введенні препарату ймовірність вижити зростає на 50 %.

У всіх пологодопоміжних закладах міста продовжують створюватися умови для спільного перебування матері та дитини. Впроваджується „Програма грудного вигодовування". Завдяки впровадженню інноваційних технологій в роботу пологових будинків майже в три рази збільшився відсоток нормальних та сімейних пологів.


Переглядів: 3472
Поширень: 0