Жителям Білорусії заборонили самовільно встановлювати супутникові антени на дахах і фасадах багатоквартирних будинків.

Відповідну постанову було прийнято урядом республіки 16 травня.

Відповідно до документа, для встановлення антени громадянин спочатку повинен буде отримати дозвіл виконкому. Термін розгляду запиту - один місяць. У разі відмови громадянин може звернутися до суду.

Згідно з законом для встановлення будь-якого предмета жителю країни знадобиться надати документ, що засвідчує його особу, до нього потрібно буде докласти техпаспорт приміщення і план-схему даху або фасаду з місцем, куди планується встановити антени, кондиціонери або інший предмет. Після всіх цих процедур представники компаній зобов\'язані будуть скласти технічний акт, на підставі якого надалі місцева влада може протягом 30 днів дозволити або не дозволити зміни фасаду.

Також тим громадянам, які вирішать самовільно встановити на фасад будівлі будь-який предмет, буде виписаний штраф у розмірі 170 доларів, крім того обладнання повинно буде знятися в короткі терміни.

Новий закон також забороняє розміщення на фасадах білизняних мотузок та інших несанкціонованих змін вигляду будинків.

Дубровнік, Хорватія

Проходячи вулицями міста Вінниці, між багатоповерхівками, важко не помітити супутникові антени на їх фасадах. Добре, коли мешканці розміщують їх на дахах будинків, але є яскраві приклади того, як багатоповерхівка просто обліплена супутниковими антенами.

Чи подобається це вінничанам і як вони ставляться до постанови, яку прийняв уряд Республіки Білорусія, журналісти сайту "Моя Вінниця" вирішили запитати у них самих.

- З одного боку тарілки псують зовнішній вигляд будинків, згодна. Але з іншого - що робити людині, яка живе у багатоповерхівці і не уявляє себе без телебачення? Це точка зору "по-людськи"... А щодо мене, то я б взагалі заборонила користування зомбоящиками) Нехай би люди краще чимось більш корисним займалися. А от щодо кондиціонерів, то треба бути більш лояльними - адже це більш корисна річ, ніж антена, - Ірина Купецька, вінничанка.

Ольга Целик- Спочатку потрібно удосконалити будинки, зробити їх придатними для життя без зовнішнього апгрейду (централізоване кондиціювання кваАнна Горошкортир, кабельне ТВ), а тоді вже приймати подібні рішення, - Ольга Целік, вінничанка.

- У Вінниці я таких "завішаних" будинків не бачила. Не згодна з таким рішенням, тому що всеодно будуть антени, супутникові тарілки і т.п. Просто тепер доведеться проходити ці всі процедури. Навіщо так ускладнювати життя? Складається враження що влада не знає як ще поповнити бюджет. Цікаво на мотузку для білизни теж технічний акт будуть видавати?, - Анна Горошко, вінничанка.

- Рішення якесь дивне. Як люди дивитимуться кабельне телебачення без супутникових антен - невідомо. Щодо білизни на балконах то це правильне рішення. Не потрібно вивішувати її на балкон, де може побачити її весь світ, - Інна Мартонікова, вінничанка.

- З даним рішенням погоджуюсь частково, що стосується мотузків для білизни і т.ін. Не згодна з забороною розміщення кондиціонерів і антен. Де їх в такому випадку встановлювати? З приводу того чи подобається мені вигляд будинків із супутниковими антенами...На адміністративних і культурно-розважальних - ні, а на житлових допустимо, -  Ирина Луговацкая, вінничанка.

Коментар директора департаменту архітектури, містобудування та кадастру Максима Мартинюка:

Максим МартинюкЯкщо відкинути політичні реакції, пов\'язані із специфічною ситуацією в Білорусі, то в цілому таке рішення має сприятливо позначитись на дизайні міського середовища. Супутникові антени, засклені балкони, кондиціонери, мотузки для білизни та інші елементи, які змінюють зовнішній вигляд фасаду є неприпустимими. І в першу чергу це пов\'язано з тим, що фасад багатоквартирного будинку є єдиним цілим, а втручання в нього як правило здіснюється кожним власником квартири окремо і в різний час. Це призводить до порушення тектоніки фасадів та паплюження зовнішнього вигляду будинку. Категорично неприпустимим це є для будинків - пам\'яток архітектури. Суворо регламентованим втручання в зовнішній вигляд фасадів має бути на головних фасадах будинків, розташованих на центральних та магістральних вулицях міста. В цілому, щодо багатоквартирних будинків має бути дотримане одне правило: оскільки будинок проектувався як один цілісний об\'єкт, то і зміни в ньому (включаючи фасади) мають бути комплексними. Тобто, і кондиціонери, і засклені балкони мають узгоджуватись із фасадом і між собою.

На сьогоднішній день описані вище речі ніяк не регламентуються, не вважаються будівельними роботами, не потребують узгоджень та не підпадають під адміністративні санкції. І без жорсткого адміністративного втручання ми не зможемо подолати негативні явища, пов\'язані з самовільним і хаотичним втручанням в зовнішній вигляд фасадів.



Переглядів: 8958
Поширень: 0