Олександр Присяжнюк торік продав однокімнатну квартиру у Вінниці й переїхав до села Могилівка Жмеринського району, за 19 км від обласного центру.

— У готельці я, жінка і двоє дітей мусили тиснутися на 20 ”квадратах”, — розповідає 38-річний Олександр Присяжнюк. — Ліжка стояли у два поверхи. А тут хата на сто ”квадратів”, у кожного своя кімната.

Готельку Присяжнюки купили 2005-го. Узяли кредит на $20 тис. За рік повернули банку $13 тис.

— Коли народилася друга дитина, брат порадив мені перебратись у село, — веде далі чоловік. — Допомагав шукати. Він теж купив хату під Вінницею.

Родина Присяжнюків готельку виставила на продаж у липні 2007 року. Отримали $35 тис. А за велику сільську хату заплатили наполовину менше. Решту витратили на ремонт, водогін і каналізацію. За $2 тис. Олександр купив ”ладу-сімку”. Присяжнюки обробляють город на 20 соток.

— Забезпечили себе городиною на 100 відсотків, — хвалиться дружина Олена, 34 роки. — Двічі на місяць виїжджаємо на ринок машиною. У сусідки беру молоко, по 6 гривень за трилітрову банку, сир по 14. А з магазину — лише хліб. Ми тепер мало тратимо на харчі.

Подружжя працює у Вінниці. Щоранку добираються електричкою. Старший син їздить автобусом до вінницької школи.

— Я не хтіла, щоб він у сільську йшов, бо в місті освіта краща. Вибрала школу недалеко від зупинки, щоб сам міг добратися, — говорить жінка.

На проїзд родина витрачає понад 600 грн. Стільки ж — на харчі. Газу та електроенергії узимку виходить на 200 грн.

Михайло й Марія Сакевичі торік продали квартиру у Вінниці й купили хату в селі Демидівка Жмеринського району Вінниччини

Вінничани Михайло та Марія Сакевичі теж перебралися в село торік. Жили в однокімнатці. Хату на 80 кв. м знайшли в Демидівці Жмеринського району. Заплатили $15 тис.

— У Вінниці ми всі харчі купувати. А тут картопля, морква, цибуля — все своє. Проїдаємо наполовину менше, — каже Михайло Сакевич, 33 роки.

Квартири в багатоповерхівках обласного центру за півроку подешевшали майже вдвічі, каже консультант агентства нерухомості ”Подільські контракти” Яна Полозіна.

— Зараз однокімнатну квартиру можна купити за 20–25 тисяч доларів. Двокімнатні — по 27 тисяч. Попит нині зменшився. За січень ми продали дві однокімнатні квартири. А ціни на приміські будинки приблизно такі ж, як і 2008-го. У 20-кілометровій зоні від Вінниці будинок на 70 ”квадратів” можна купити від 15 тисяч доларів. Якщо добре пошукаєте, знайдете й дешевше. Багато наших клієнтів попродавали в місті квартири й придбали хати.

За словами сільського голови Могилівки Івана Браславця, в 2008 році до села перебрались 20 родин із Вінниці.


Переглядів: 8220
Поширень: 0