Сьогодні Вінниця стає все більше привабливою для туристів. Протягом останніх років кількість гостей міста побільшала у кілька разів, однак міські готелі та заклади громадського харчування не завжди можуть надати якісні послуги, за які сплачують клієнти. 8 липня в приміщенні міської ради відбулася зустріч працівників департаменту адміністративних послуг з представниками закладів готельно-ресторанного бізнесу міста, на якій обговорювали ці проблеми.

Ініціатором зустрічі стала ГО «Гармонія», яка займається проблемами людей з обмеженими фізичними можливостями. За словами керівника громадської організації Раїси Панасюк, нещодавно у Вінниці була можливість провести міжнародну конференцію, у якій би взяли участь люди з фізичними вадами, але організатори зіткнулися з проблемою непристосованості вінницьких готелів для обслуговування таких людей. Всього два вінницькі готелі мали по одному номеру, у якому могли б жити люди з інвалідністю.

«Для мене Вінниця – це гарне місто, яке стрімко розвивається, і сюди хочеться запросити друзів з інших країн та міст України, але є дуже важливим, щоб туристи мали можливість зайти в будь-який заклад, - каже Раїса Панасюк. - Я б хотіла зруйнувати стереотип, що людина з інвалідністю – це безгрошів’я. Абсолютно ні, зараз такі люди працюють, заробляють, подорожують і відвідують місця, які є зручними для них». До того ж такі адаптовані номери необхідні і людям, які тимчасово втратили працездатність, а пандуси біля будівель готелів, ресторанів та кафе будуть зручними і для пересування дитячих візків.

Обладнання закладів готельно-ресторанного бізнесу для зручності людей з фізичними вадами не вимагає великих коштів, але може підвищити привабливість цих закладів. Під час зустрічі, представники громадської організації надали інформацію, якими ж характеристиками мають бути забезпечені будівлі та приміщення для того, щоб таким людям було зручно у них перебувати. Біля будівлі необхідно облаштувати пандус, поріг повинен бути не вищим 2 см, а двері відчинятися за ходом візка. До того ж якнайближче до входу, на стоянці, необхідно виділити місце для інвалідів, які пересуваються на автомобілях. Це місце стоянки має бути ширшим, аніж для водія звичайного авто, адже людина повинна мати можливість поставили поряд з дверцятами автівки інвалідний візок. І при цьому сусідні автівки не повинні блокували дверцята. У готельних номерах необхідно пристосувати туалетну кімнату – унітаз та раковина встановлюється трохи нижче звичайного рівня, а поряд ставляться поручні. Вартість таких поручнів 70-80 гривень, тому великих затрат власник закладу не понесе. А у душовій ставиться стілець – звичайний пластиковий, або спеціальний, який кріпиться до стіни; змішувач також кріпиться так, щоб його було зручно дістати. Для людей з вадами зору, облаштовуються кольорові смуги яскравого кольору на підлозі та на дверях, особливо на скляних, а написи або піктограми на табличках та кнопках у ліфтах повинні мати випуклий шрифт.

«Для кожного клієнта важлива ваша турбота, увага та гостинність, тому необхідно забезпечити їхні права на вільне пересування та доступність», - зауважує Рая Панасюк. У місті вже багато років діє «Служба перевезень людей на візках», тому про це також необхідно інформувати постояльців, адже в незнайомому місті таким особливим гостям важко зорієнтуватися. Телефон служби – 57-20-07.

Місця, які є зручними для користування людей на візках, розміщують і на міжнародному інтернет-ресурсі «Карта доступності». ГО «Гармонія» є адміністратором цього ресурсу у Вінниці.

Прохання людей з обмеженими фізичними можливостями будуть відпрацьовані і внесені до проекту програми «Сервіс по-вінницьки», який у вересні буде подано на розгляд депутатів міської ради. Заходи, які передбачені програмою, покликані заохотити персонал кав’ярень, ресторанів та готелів надавати вінничанам та гостям міста якісний сервіс. Більш докладно з проектом можна ознайомитись на офіційному сайті Вінницької міської ради, а за телефоном 35-52-84 можна залишити свої пропозиції. «Мені сьогодні не зрозуміло, чому, приходячи в заклад громадського харчування, офіціант чи адміністратор не посміхається, непривітний до відвідувача, незрозуміла проблема з якістю обслуговування, відсутня чистота у санвузлах, чи клієнт чекає на страву годину. Все це має бути прописано, і відвідувач має право вимагати з керівництва закладу дотримання цих вимог, - каже директор департаменту адміністративних послуг Сергій Кудлаєнко. Незабаром з місцевими засобами масової інформації ми будемо проводити перевірки «Таємний покупець», тому що, приходячи у заклад, ми залишаємо свої кошти, за які повинні отримати відповідний сервіс». ​



Переглядів: 4115
Поширень: 0