Журналісти видання RIA дізналися, що таке подорож «без проблем».

Зізнаюсь чесно, пише автор, раніше вважала, що відкрити візу в Польщу простіше простого. Про це неодноразово заявляв зі сторінок різних видань Генеральний консул Республіки Польщі у Вінниці Кшиштоф Свідерек. Як же йому не повірити? Людині високого дипломатичного рангу, шанованій владою і знаній в нашому місті.

Він розповідав, зокрема, про те, що комфортно і без проблем це робиться через е-konsulat- систему подачі візових анкет через Інтернет. Вірила б і далі, якби не спробувала скористатися нею. Система не працює!

Отже, для того, щоб подати документи для оформлення візи, потрібно попередньо зареєструватися, при цьому призначається дата прийому документів. Понеділок: дат немає, вівторок, середа - аналогічно. Окрім мене, в Інтернеті «чергують» подруги, раз за разом оновлюючи сторінку в надії на чудо – все марно. Це ж треба бути «прив’язаним» до монітора весь час, що надзвичайно втомлює. А що вже казати про пенсіонерів, чи людей, що взагалі не товаришують з Інтернетом в такій ситуації?

Вільні дати (теоретично), з’являються час від часу, але тут вже як кому пощастить: як кажуть, хто рано встав… В понеділок 22 липня, які вільна була виділено 27 серпня. Кінець літа.

До того ж, в лютому і травні цього року вільних дат взагалі не було протягом кількох тижнів – зайве казати, що чимало запланованих (і не запланованих) поїздок вінничан, а також жителів сусідніх областей зірвалося.

Так і хочеться запропонувати Вам, шановний пане Кшиштофе: ану ж бо, «зареєструйтеся без проблем», спробуйте!

І для чого та система, що нормально не функціонує? Як то кажуть: на фіга козі баян?

Є ще альтернатива - колл- центр
Дзвоню на декілька номерів: 044 5945496, 032 2351776, 050 1179053. Дзвінок або зривається на …надцятій секунді або знову ж таки - вільних дат немає.

Прямую до консульства, розміщене воно в центрі міста, до того ж Генеральне. На прийом до консула не потрапляю: в 6 віконечку ввічливо пояснюють, що і він сам, і консульство відношення до проблем з е-konsulatом не мають. Мовляв, така ситуація сезонна – туристи влітку активізуються. А взимку просто багато груп «рвалося» зареєструвати дати от і не залишалося ліміту. А ще певним чином проблема технічна – фізично неможливо опрацювати і розглянути більше анкет, ніж встановлено лімітом. Термінові ситуації розглядають індивідуально.

Радять звернутися до візового центру

Звичайно ж, візовий центр мені допоможе. Не безкоштовно, звичайно. На вул. Гоголя, для прикладу, за послуги візьмуть 205 гривень. Існує ймовірність здати документи в порядку живої черги. В разі, якщо акредитовані туристичні фірми не використають свій «ліміт», то приймуть документи і від вас. Для цього бажано в 4-5 годин ранку зайняти чергу, бо бажаючих виїхати «без проблем» вдосталь. Гарантії, що в цей день вам пощастить немає. В понеділок 8 липня громадян з живої черги не приймали взагалі. У вівторок прийняли всіх бажаючих, яких на диво було мало. В середу – аналогічно до понеділка. Якщо не хочете «чергувати» в Інтернеті, чи біля телефону – почергуйте тут. Мабуть, ваші проблеми тільки на руку власникам Приватного Підприємства «Візовий Сервіс Центр».

Шукаю інші шляхи. Турфірми. Акредитовані ( і неакредитовані, що відкривають візи через них), допоможуть вам приблизно за 140 євро (самі б ви заплатили тільки 35 євро - консульський збір). Тут все зроблять навіть без вашої присутності.

Є ще «посередники»: це легальні, напівлегальні фірми, що займаються візовою підтримкою, або й просто сумнівні «помічники», що ледь не хапають всіх за руки під консульством. Їх послуги обійдуться приблизно в 150 -170 євро. Це знову ж таки без вашої присутності: даєте паспорт, гроші і чекаєте. Допомогти ж заповнити анкету і призначити дату подання документів згодні за 150 гривень.

Між собою перемовляються, що, мовляв, «дзвонили до дєвочок» і ті кажуть, що дати є на 6-9 серпня . На запитання, як же вони співпрацюють з консульством, кажуть : домовляємося без проблем. Якимось дивним чином для них перешкод в цьому питанні немає. Чи то «дєвочки» працюють в сфері, що дає можливість отримати «квоту». Чи то їхні «помічники» мають змогу блокувати сайт е-konsulat, даючи доступ тільки «своїм». В будь - якому випадку це непоганий бізнес.

Шенгенська віза — це документ, дійсний на території будь-якої держави, яка підписала Шенгенську угоду, згідно з якою було скасовано внутрішній паспортний контроль між європейськими країнами.

Типи шенгенських віз:

А – аеропортова – тим, хто робить переліт через країни шенгенської групи
В –транзитна віза - видається людям, які подорожують транзитом через країни Шенгену,
C – шенгенська - короткострокова віза для відвідувачів країни (тобто так звані гостьові, туристичні, шопінг, бізнес-візи). Є одноразові і мультивізи.
D – національна – довгострокова, дає право на перебування на території однієї країни, право транзитного проїзду по території інших країн Євросоюзу, та право перебувати 3 місяці на півріччя у країнах шенген зони.

Шенгенська зона - це 26 країн: Австрія, Бельгія, Угорщина, Німеччина, Греція, Данія, Іспанія, Італія, Латвія, Литва, Люксембург, Мальта (в Україні посольства немає), Нідерланди, Польща, Португалія, Словаччина, Словенія, Фінляндія, Франція, Чехія, Швеція, Естонія, Ісландія, Ліхтенштейн, Норвегія, Швейцарія.

Згідно статистичних даних, які щороку оприлюднює українське Міністерство закордонних справ - найбільше відмов в отриманні візи має Німецьке посольство, майже кожному десятому українцеві воно відмовляє. Далі Чехія та Австрія, Італія.

Найбільш дружні:
Литва, Швеція, Угорщина, Іспанія, Словенія.

Особливості:

Польща – в туристичний сезон поїздку плануйте зазделегіть ( за 1,2-2 місяці), уважно заповняйте анкету.

Португалія: довідка з роботи і виписка з банківського рахунку перекладені на англійську і португальську мови і обов’язково нотаріально завірені.

Чехія – потрібно якнайбільше документів, що підтвердять, що ви не маєте наміру стати трудовим нелегалом.

Німеччина – окрім наявних на рахунку в банку коштів, потрібні виписки про їх рух + картка певного зразка. Документи на нерухомість. Молоді неодружені дівчата – часті відмови.

Австрія – перелік необхідних документів на офіційному сайті не завжди актуальний - потрібно пере провірити.

Греція – наявність не менше 2 чистих листків в закордонному паспорті. Бажано не відвідувати перед цим Турецьку республіку Північний Кіпр – наявність в паспорті відмітки цієї країни значно підвищить шанси на відмову. На відвідування гори Афон видається окрема спеціальна віза.

Данія – негативну роль зіграє наявність родичів в шенгенській зоні, особливо зі статусом біженця.

Італія – малі шанси отримати візу молодим неодруженим дівчатам, а також з «чистим» паспортом.

Мальта – в Україні посольства немає. Віза отримується через Мальтійське управління по туризму в Росії.



Переглядів: 6409
Поширень: 0