З 465 тисяч безробітних, 259 тисяч – це жінкиОсобливо загострена ситуація з жіночим безробіттям на селі.

Саме на покращення ситуації направлена Програмазахисту трудових прав жінок, що мешкають у сільській місцевості, реалізацію якої на Вінниччині почала Вінницька громадська організація «ВІСЬ» за підтримки ГО «Фундація прав людини» та Посольства Фінляндії в Україні.

Метою проекту є покращення захисту соціальних та економічних прав жінок шляхом посилення співпраці громадських організацій, центрів зайнятості, місцевого бізнесу та медіа у Вінницькій, Житомирській, Кіровоградській, Чернігівський, Черкаській та Чернівецькій областях.

І про багатопричин того, що нинішній ринок праці дійсно несприятливий для жінок, які мешкають у селі: закриття установ,механізація аграрного сектору, гендерна нерівність, пасивність самих жінок, говорилося під час програмного заходу Регіонального круглого столу «Забезпечення реалізації права жінок на працю: проблеми, досягнення та перспективи».

Нинішня ситуація щодо розширення можливостей працевлаштування жінок важка, та й прогнози на майбутнє досить песимістичні: економічна криза і безробіття у світі змусять наших трудовихмігрантокпокидати європейські ринки праці, а отже лави безробітних українокзбільшуватимуться.Такий прогноз громадських експертів,хоча 15 жовтня 2012 р. уряд схвалив програму сприяння зайнятості населення та стимулювання створення нових робочих місць на період до 2017 р. Очікується, що в результаті реалізації програми в 2017 р. чисельність зайнятого населення збільшиться до 21,4 млн осіб, з яких офіційно працевлаштованими будуть не менше 17 млн.

З 465 тисяч безробітних, 259 тисяч – це жінки

Раніше повідомлялося, що в Україні близько 5 млн громадян працюють нелегально. Як заявляв у вересні минулого року Президент Віктор Янукович, за межею бідності перебувають 3,6 млн осіб.

Тому нині важливо об’єднати зусилля і можливості громадського сектору та відповідальних структур, визначивши спільні завдання. Сліджінок мотивувати,навчитиосновамбізнесу, провести для них тренінги з особистісного розвитку, допомогти їм розвивати ремесла, створювати місцеві локальні продукти, навчитися азам комп’ютерної грамотності. Програма захисту трудових прав жінок, що мешкають у сільській місцевості презентує і тематичний сайт «Сільські жінки», організатори заохочуватимуть жінок аби вони використовували цей ресурс, хоча й інтернет покриття у сільській місцевості ще занадто слабке.

До Програми долучилися фахівці Вінницького обласного та районних центрів зайнятості, Департаменту соціальної політики , центрів СССДМ , управлінь та відділів культури та туризму, партнерські громадські організації.



Переглядів: 3975
Поширень: 0