31 липня - 1 серпня 2013 року Вінницька обласна наукова бібліотека ім. К.А. Тімірязєва у експоцентрі Вінницької торгово-промислової палати (за адресою: м. Соборна, 68) проведе перший міжрегіональний ярмарок «Бібліотечні інновації для громад: створюємо майбутнє».

Організатори заходу: Програма «Бібліоміст», ГО «Асоціація бібліотек Вінниччини», Вінницька обласна наукова бібліотека ім. К.А. Тімірязєва, Управління культури і туризму Вінницької ОДА. Медійний партнер - Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Вінницької ОДА.

Упродовж двох днів учасники з Вінницької, Київської, Житомирської , Кіровоградської та Черкаської областей завітають на експозиції унікальних бібліотечних проектів та спільно створюватимуть майбутнє власних закладів та галузі публічних бібліотек в цілому. Кожен учасник долучиться до формування спільного плану дій для довгострокової підтримки досягнень бібліотек на шляху до модернізації.

Слово кожного буде почуто! Програма ярмарку (додається до прес-релізу) включатиме дві основні частини: робота експозиції інноваційних бібліотечних проектів та конференція в форматі «пошук майбутнього». Методика «Пошуку майбутнього» застосовуватиметься бібліотеками вперше. Це дієвий інструмент для згуртування учасників для подолання спільних викликів, незважаючи на різноманіття їхніх інтересів та уявлень. Протягом конференції буде створена мапа спільних дій для забезпечення життєздатності сучасних бібліотечних послуг, якими вже зараз користуються громади.

Під час офіційної церемонії відкриття (10:00-10:30) виступатимуть губернатор Вінницької області І.М. Мовчан, голова обласної ради С.П. Татусяк, перший заступник міського голови м. Вінниця В. Є.Балицька, начальник управління культури і туризму Вінницької ОДА М.В. Скрипник, директор департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА С.М. Василюк, директор програми «Бібліоміст» М. Новак, начальник відділу аналізу та прогнозування діяльності бібліотек Міністерства культури України Лариса Нікіфоренко, Президент Української бібліотечної асоціації І. О. Шевченко.

Відчути смак інновацій відвідувачі зможуть завдяки яскравим експонованим проектам, зокрема:

  • - Послугу «Проектний менеджмент: три ступені розвитку» презентує Барська районна
  • бібліотека;
  • − Рекламну кампанію «Читати − це престижно» презентує Тульчинська районна бібліотека.
  • До уваги оглядачів будуть представлені безкоштовні послуги бібліотеки, навчання
  • комп’ютерної грамотності, скайп спілкування;
  • −Проект «Вчимося створювати гармонію і успіх» демонструє ВОУНБ ім. К.А. Тімірязєва.

Мета проекту :

  • ознайомлення з теоретичними основами бібліотечного дизайну, специфікою дизайну бібліотечних приміщень, кращим досвідом дизайнерських рішень у бібліотеках світу;
  • − Житомирська ОУНБ ім. О.Ольжича презентує Інклюзивний читальний зал для читачів з
  • обмеженими фізичними можливостями;
  • − ОУНБ ім. Д.І. Чижевського з м. Кіровоград презентують проект «Голоси з війни». Це
  • спомини, «живі» голоси простих людей на окупованих територіях та в евакуації, які жили у
  • Часи Війни, жили Посеред Війни.

Більш детальна інформація про міжрегіональні бібліотечні ярмарки – на сайті програми «Бібліоміст»:http://bibliomist.org/ua/about-bibl/novini/756-bibliotechni-innovatsii-dlia-hromad-stvoriuiemo-maibutnie

«Бібліоміст» – це партнерська робота Ради міжнародних наукових досліджень та обмінів (IREX), Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), Міністерства культури України та Української бібліотечної асоціації, на підтримку якої Фундація Білла та Мелінди Гейтс надала грант на суму 25 мільйонів доларів США. Для сприяння досягненню цілей програми корпорація Microsoft безкоштовно передає публічним бібліотекам України програмне забезпечення на суму близько 9 мільйонів доларів США. «Бібліоміст» – чотирирічна програма, покликана перетворити бібліотеки на сучасні громадські центри та підвищити роль бібліотек в українському суспільстві. Проект допомагає модернізувати доступ громадян України до інформації у публічних бібліотеках шляхом обладнання технікою та проведення необхідного навчання для бібліотекарів. До 2013 р. у рамках програми «Бібліоміст» більше 1 600 публічних бібліотек України буде обладнано комп’ютерами з доступом до Інтернету. До комплектів техніки також входять сканери, принтери, веб-камери та навушники. Фахівці бібліотек, які долучаться до програми, пройдуть навчання у галузі новітніх технологій та бібліотечних інновацій на базі 25 тренінгових центрів, що функціонують у кожній області та АР Крим. ГО «Асоціація бібліотек Вінниччини» (ГО «АБВ») є місцевою, незалежною громадською організацією, яка об\'єднує на добровільних засадах членів, які професійно пов\'язані з бібліотечною справою, бібліографічною та інформаційною діяльністю або зацікавлені у її розвитку в регіоні. Метою діяльності ГО «АБВ» є всебічне сприяння розвитку бібліотечної справи і забезпеченню права користувачів на якісне і своєчасне інформаційно-бібліотечне обслуговування, впровадження новітніх інформаційних технологій та ідеалів високої професійної етики в бібліотечну професію, а також захист соціальних та інших спільних інтересів членів ГО «АБВ».

Контактна особа

Морозова Наталія, Президент ГО «Асоціація бібліотек Вінниччини»

моб. тел.: 0679991637



Переглядів: 4462
Поширень: 0