Статус «інваліда» перекриває інші соціальні статуси, є визначальним у сприйнятті людини, якій цей статус приписаний. Особистісні, професійні якості людини відходять на другий план, а часом і зовсім не розглядаються. Статус «інваліда» не повинен бути соціальним статусом, що визначає усі інші статуси. При адекватній соціальній політиці інвалідність стає одним із стилів життя, що припускає всього лише особливий спосіб життя, пов’язаний з реально існуючими особливостями захворювання. При цьому в людини звільняються ресурси для самореалізації в різних сферах.

Незважаючи на те, що існує певний рівень і вироблені на власному досвіді механізми адаптації до навколишнього середовища, не слід ставитися до данного стану речей як до належного. Намагаючись побороти стереотипи в свідомості самих людей з інвалідністю і виробити правильну модель сприйняття себе і показати реальні можливості в самореалізації громадською організацією «Гармонія» проводиться на протязі 12 років щорічно табір-семінар «Школа самостійного життя».

Школа самостійного життя

Неможливість повноцінної інтеграції в соціум приводить до того, що формуються дві протилежні життєві стратегії:

  • прийняття пасивної ролі, утриманство, залежність від більш сильного оточення:
  • формування активної життєвої позиції, стратегії «допоможи собі сам».Ця активна позиція виникає, коли людина бере відповідальність за себе, за близьких та інших людей, що потребують допомоги.

В програмі табору-семінару спеціалістами Центру реабілітації «Гармонія» поєднані заходи які допомагають учасникам сприйняти адекватно свій стан та власні можливості ,і зміни в свому середовищі, які треба провести після завершення табору. Психологічна група, лекції на юридичну, екологічну тематики, бесіди про важливість навчання та працевлаштування все це формує в учасників зовсім інший фундамент. Фундамент людини яка бере відповідальність за своє життя та здійснення власних мрій, які ще до недавна здавались нереальними.

У життєвому світі людей з обмеженими фізичними можливостями існують загальні проблемні зони:

  • неадаптованість міського середовища до життєдіяльності людей зі специфічними потребами;
  • комунікативні бар’єри, які обумовлені дефіцитом спілкування й взаємодії «суспільство – людина зі особливими потребами», а також функціонуванням у масовій свідомості викривленого образу інваліда;
  • проблема здобуття освіти;
  • проблема працевлаштування;
  • проблема проходження комісії зі встановлення інвалідності.

Для молодих людей з інвалідністю, які проживають у сільській місцевості, проблеми ще в більшій мірі загострюються. Більшість з них практично ізольовані від світу, вони взагалі позбавлені можливостей спілкування, самореалізації, будь-якої інформації, яка б допомогла їм набути навичок самообслуговування та самостійного, незалежного життя, юридичної обізнаності, можливості навчання та працевлаштування. Саме в рамках табору-семінару «Школа самостійного життя» команда ГО «Гармонія» проводить заходи, які б допомогли учасниками активно діяти в сферах зміни свого світосприйняття, роботи над собою, прагнення до повноцінного життя та надання допомоги іншим

Важливо наголосити, що суспільство має ті ресурси, які могли б істотно поліпшити взаємодію соціального середовища і людини з інвалідністю, і повинне ці ресурси використати. У зв’язку з різними захворюваннями виникають різні обмеження й специфічні потреби, які не завжди можна перебороти тільки самотужки, без підтримки з боку держави, соціальних служб та оточуючих людей.

І саме при комплексному підході та взаємодії різних служб, організацій під час здійснення реабілітаційних заходів буде надано найбільш широкий спектр можливостей до адаптації та самореалізації людини з інвалідністю.

Прикладом спільної роботи є табір-семінар «Школа самостійного життя». ГО «Гармонія» організувала та проводила табір, соціальні працівники з системи Районних соціальних служб сім’ї дітей та молоді на місцях здійснювали пошук кандидатур згідно тематики табору та умов участі, а фінансування здійснюється Управлінням у справах сім’ї та молоді Вінницької обласної державної адміністрації.

Завдяки цьому 12 учасників з міст і сіл Вінницької області змогли пройти програму табору, яка включала в себе в першу чергу передачу командою ГО «Гармонія» та Центру реабілітації «Гармонія» успішного досвіду самостійного життя. Учасники змогли побачити як можна створити доступність, її складові завдяки тому, що табір проводився на базі відпочинку «Зачароване озеро», яка адаптована для зручностей людей на візках: до кожного будиночка споруджено пандуси. У кімнатах, де проживають по 3, 4 особи (люди на візках й помічник з групи волонтерів) є усі зручності – просторі туалет, душ, що є необхідною умовою для перебування людей з порушенням опорно-рухового апарату. Також на території бази відпочинку працює школа їзди верхи на конях і працівники змонтували подіум для зручної посадки на «гнідих» людей, які пересуваються на візках. Тренінги, семінари, групи взаємодопомоги, екскурсії та практичні заняття у вигляді квесту по місту, куди включені елементи користування громадським транспортом, ж/д вокзалом, а також змагання з боулінгу в «Мегамолі», господарі якого абсолютно безкоштовно влаштовують спортивне свято.
Робота у формі табору - семінару є вдалою та ефективною. Індикатором цього є самі учасники минулих таборів, які змогли самореалізуватись і зараз допомагають в цьому іншим.

Кожний шлях починається з першого кроку – ми робимо його разом. Приєднуйтесь!
 



Переглядів: 5126
Поширень: 0