10 серпня о 12:30 на оперативно-диспетчерську службу УДСНС України у Вінницькій області надійшло повідомлення про те, що на полі, поблизу об’їздної дороги обласного центру виявлено предмет, схожий на вибухонебезпечний. Проведеною фахівцями ДСНС ідентифікацією було встановлено, що даним предметом являється фугасна товстостінна німецькам авіаційна бомба SD-250 часів ІІ Світової війни. Боєприпас був віднесений до 2 категорії, тобто його знешкодження необхідно було проводити на місці.

Небезпечна знахідка перебувала за 150 м від об’їздної дороги та двох автозаправочних станцій.

Цього ж дня було проведено засідання комісії ТЕБ та НС Вінницького району з розглядом питань організації підготовчих заходів для проведення робіт по знищенню виявленого боєприпасу.

11 серпня 7:10 рятувальниками на місці виявлення ВНП розпочато проведення заходів по інженерному забезпеченню підривних робіт. Для поглибленої закладки боєприпасу за допомогою екскаватора було викопано траншею глибиною 3 м та довжиною 15 м з насипанням захистного валу та виконанням віддушини. Проведено евакуацію мешканців 9-ти приватних житлових будинків та персоналу двох АЗС (22 чол.). Після цього на час проведення підривних робіт близько 10 хвилин працівниками Державтоінспекції було перекрито рух транспорту на обїздній дорозі з двох напрямків.

  10:08 виявлений боєприпас було знешкоджено. Після обстеження місця події та прилеглої території встановлено, що шкоди не заподіяно, загиблих та травмованих немає, рух автотранспорту відновлено.

Загалом в операції по знешкодженню авіабомби від ДСНС брали участь 14 чоловік особового складу на 5 одиницях техніки. Керував операцією особисто начальник УДСНС в області полковник служби цивільного захисту Руслан Шевчук.



Переглядів: 4534
Поширень: 0