Перевірки вінницьких ринків та місць масового скупчення людей виявили чотири випадки незаконного користування балонам з пропан-бутаном. Мерія спільно із представниками Держгірпромнагляду провела зустріч із керівниками ринків, аби спільно обговорити цю проблематику. Наскрізна тема зустрічі – вінничани, які відвідують ринки, повинні бути у безпеці.

Правилам газової безпеки була присвячена зустріч директора департаменту адміністративних послуг Сергій Кудлаєнка із адміністрацією ринків та підприємцями, які займаються приготуванням їжі на ринках. Приводом для неї стали результати перевірки вінницьких ринків та місць масового скупчення людей. Тривала вона 10 днів, і у її ході було виявлено чотири випадки незаконного користування балонам з пропан-бутаном у закладах, де готують їжу.

«Цей газ поставляють у балонах, і здається, що він є найпростішим та найбезпечнішим у користуванні. Але це сильна вибухова речовина, і неправильне поводження із нею стає причиною нещасних випадків. Тому, починаючи з 1998 року, постійно видаються директивні листи щодо заборони користування балонів із пропан-бутаном для виробничих потреб у місцях масового скупчення людей, якими є, зокрема, ринки, а також заклади громадського харчування», - зазначив головний державний газотехнічний інспектор територіального управління Держгірпромнагляду у Вінницькій області Костянтин Ковальов.

За його словами, власники закладів, які незаконно користувалися балонами із пропан-бутаном, не змогли надати перевіряючим необхідні документи, зокрема, дозволи на використання відповідних установок. Припускалися порушень і ті підприємці, які такі дозволи мали: балони з пропан-бутаном їм поставляли та заправляли організації, які не мають права цього робити.

«Цей газ повинен поставлятись на об’єкти, які законно введені в експлуатацію, спеціалізованими організаціями, які відповідають за ступінь наповнення, за справність балонів. Балон із пропан-бутаном повинен наповнятися максимум на 85 процентів. Якщо наповнити його на сто відсотків і підвищити температура балону на один градус, тиск у ньому збільшується на сім атмосфер, і балон розривається. А що може статися, коли розривається балон, усі ми розуміємо», - каже Костянтин Ковальов. За його словами, останній такий випадок у Вінниці трапився минулого тижня на складах у Тяжилові.

У свою чергу, директор департаменту адміністративних послуг міської ради Сергій Кудлаєнко нагадав підприємцям про правила протипожежної безпеки. Зокрема, про необхідність наявності на ринках схем розташування торговельних закладів, «ракушок» і таке інше. Сьогодні ж таку схему має лише один ринок у місті.

«Дуже добре, що є обмеження щодо перевірок суб’єктів господарської діяльності, але повірте: ми винайдемо механізми, аби навести порядок, у тому числі і на ринках. Це не перший рейд і не останній. Ми не ставимо за мету накласти штраф або закрити той чи інший заклад, але ми не можемо допустити, аби у місті сталося лихо», - зазначив Сергій Кудлаєнко.



Переглядів: 3478
Поширень: 0