У Вінниці почастішали шахрайства по телефону. Переважно дзвінки здійснюються у нічний час. Невідомі переконують того, до кого телефонують, що їх родичі потрапили до міліції, а ситуацію можна виправити, якщо вони передадуть чи перерахують гроші. Суми, які озвучують шахраї, сягають кількох тисяч гривень. Найбільша сума коштів, на яку вдалося нажитися телефонним шахраям у Вінниці, - 28 тисяч гривень.

- Жінка просто біля “Книжки” у вечірній час передала невідомим гроші, - розповідає про один з випадків начальник Вінницького міського управління міліції Юрій Куций. - Схема проста: злочинці дзвонять на випадковий телефонний номер. Переконують, що можна заплатити кілька сотень гривен і таким чином не притягати особу, їх родича, до кримінальної відповідальності. Люди, спросоння не переконавшись у тому чи це правда, чи ні, перераховують на номер карточки чи телефонний номер мобільного гроші. А при цьому син, якого нібито затримали, спокійно може спати у іншій кімнаті.

Тож у разі подібного дзвінка правоохоронці радять громадянам перевіряти усю почуту інформацію: дзвонити до рідних, уточняти, де вони перебувають. Слід також зателефонувати на номер “102”, де правоохоронці нададуть інформацію, чи доставлена та чи інша особа до міліції, чи ні.

Також начальник Вінницького міського управління міліції звернув увагу на шахрайства, які скоюються через мережу Інтернет. Таких у серпні було зафіксовано 15, каже Юрій Куций. Покупці сайтів техніки і одягу перераховують завдаток за товар, а самої продукції не отримують. Згодом Інтернет-сторінка «магазину» анулюється, а карточка, на яку теж перерахували гроші, знищується.

З початку 2013 року по 28 серпня у Вінницькому міському управлінні міліції зафіксовано 1 069 випадків шахрайств. З них 350 — розкрито. За інформацією правоохоронців, 40% з усіх шахрайств — це телефонні шахрайства.



Переглядів: 2972
Поширень: 0