Останнім часом на території держави з’являється багато фірм-одноденок, які надають консультативні та інформаційні послуги на ринку працевлаштування. Їх договори укладаються юридично грамотно, де вказується, що вони надають виключно консультаційно-інформаційні послуг. Але жодної стрічки про гарантії, що людина все ж таки буде працевлаштована. Такі угоди довірливі громадяни добровільно підписують та сплачують за «пошук» роботи від 150 до 200 гривень. У такий спосіб зловмисники намагаються збагатитися на безробітних. Людина, яка довгий час намагається працевлаштуватися, віддає останні гроші, аби врешті-решт отримати роботу. У такому разі склад злочину відсутній. Тоді свою правоту навіть у суді довести складно.

- Таким чином, у 2011-2012 роках «працевлаштовувало» довірливих вінничан одне з товариств. Зареєстровано воно на фізичну особу в порядку встановленому законом. Працівники товариства працювали офіційно без будь-яких порушень. Бажаючі отримати роботу, добровільно передавали кошти за інформаційні послуги з працевлаштування, про що укладали відповідні договори. Коли через певний час людина телефонувала чи приходила дізнатися про роботу, виявлялося що такої фірми вже не існує, – розповідає Сергій Кримчук. – До міліції надійшло 20 заяв від вінничан, які постраждали внаслідок діяльності цього товариства. За результатами розгляду вказаних заяв в порушенні кримінальних справ відмовлено, за відсутністю складу злочину, передбаченого ч. 1 ст. 190 КК України (шахрайство). Підставою для прийняття такого рішення є наявність в діях осіб цивільно-правових відносин.

Щоб убезпечити себе від шахрайств, громадянам радять уважно читати угоди, які вони підписують. Також звертатись за правовою допомогою до юридичних консультацій чи адвокатів, і вже з фахівцями укладати договори.

Не втрачають своєї актуальності шахрайства у сфері купівлі-продажу нерухомості, автомобілів, Інтернет-шахрайства. Громадян мають насторожувати привабливі пропозиції готівкових кредитів без довідки про доходи та застави.

З початку року слідчим відділом міліції розслідувалося 2 486 проваджень відкритих за фактом шахрайств, з них 949 були закриті за відсутністю складу злочину, 306 направлені до суду, а по 168 оголошено про підозру.



Переглядів: 2764
Поширень: 0