У суботу, 21 вересня, у Вінниці розпочнеться перший відбірковий тур “Програми обміну майбутніх лідерів” (FLEX). Це один етап відбору вінницьких учнів, який завершиться навесні 2014 року. За результатами конкурсу українці безкоштовно протягом року (з серння 2014 року по травень 2015 року) навчатимуться у школах США, проживатимуть у американських сім’ях і вивчатимуть країну.

Перший відбірковий тур — тестування з англійської мови — розпочнеться 21 вересня у приміщенні Вінницького технічного ліцею, що за адресою вул. Володарського, 4б. Його результати одразу повідомлять, цого ж дня. Другий тур — три твори, який заплановано на 22 вересня, — оцінять у Вашингтоні.

Для участі у відбірковому турі при собі необхідно мати свідоцтво про народження, фотокартку 3х4, ручку і письмову згоду на обробку персональних даних. Її необхідно завантажувати безпосередньо із сайту www.americancouncils.org.ua. Конкурсанти, які при собі не матимуть документу — не допустяться до участі.

Третій тур відбору відбудеться через 3-6 тижнів після другого. За ним у претендентів перевірять знання англійської мови (тест і два твори ангійською мовою), а також проведуть співбесіду англійською і українською мовами.

Ельвіра Амант, американський радник з міжнародної овіти, розповідає, що кожна сім’я, у якій проживають діти, ретельно перевіряється.

- Ми ретельно перевіряємо психологічний клімат у сім’ї, її минуле, щоб воно не було кримінальним, - розповідає вона. - Сім’ї досить різні, із різними соціальними статусами. Але, головне це те, що ми перевіряємо, щоб сім’я прийняла дитину піклувалась про неї.

Брати участь у програмі можуть українці, які народились з 1 січня 1997 року по 15 липня 1999 року, навчаються на момент подання заявки добре або відмінно у середній школі, не перебували більше трьох місяців у США за останні п’ять років і володіють англійською мовою.

Колишня учасниця програми Вероніка Грищенко наголошує, що програма працює і для дітей з обмеженими можливостями.

- Кожна дитина з обмеженими фізичними можливостями проходить табір у 2-3 тижні у місті Юджин, штата Орегон, - розповідає дівчина. - А потім живе у сім’ї. Сім’ї — дуже різні. Але якщо когось щось незадовільняє, йому не комфортно спільно проживати, то одразу проблему вирішують і сім’ю для учаснка FLEX змінюють. Та таке буває вкрай рідко.

Під час перебування у США учасникам FLEX виплачується щомісячна стипендія - кишенькові гроші, внутрішній і міжнародний проїзди, медичне страхування.

За словами Ельвіри Амант, програма створена для того, щоб побудувати мости взаєморозуміння між країнами, щоб молоді люди мали змогу вивчити нову країну і її культуру. Випускники програми отримають можливість вступити до престижного університету.

Програма FLEX фінансується Американським урядом і організована Бюро у справах освіти та культури Державного департаменту США. В Україні програма працює 20 років. Цього року у американських родинах поживає 210 українців. Зазвичай з Вінничини на тестування FLEX проходять 300 дітей, 7-8 з яких стають фіналістами.

Інформацію, щодо проведення конкурсу, можна знайти на сайті www.americancouncils.org.ua

За додатковою інформацією звертайтесь до Консультативного центру мережі Education USA за телефонами (044) 289-39-52, (044) 289-39-53.



Переглядів: 4249
Поширень: 0