В цьому році з заявами до міліції Вінниччини звернулися понад 900 громадян, ошуканих різного роду аферистами. Більше половини зловмисників встановлені міліцією, решту розшукують.

Днями до вінницького міського відділу звернувся житель обласного центру, якого ошукали телефонні шахраї на 1000 гривень. Ввечері йому на мобільний подзвонив товариш і попросив перерахувати на картку гроші, бо, мовляв, потрапив в ДТП і потрібно заплатити потерпілому. Голос у трубці був настільки переконливий, що чоловік відкинув сумніви, чи насправді це дзвонить товариш. Потерпілий переказав 1000 гривень і лише наступного дня зрозумів, що його ошукали.

За словами начальника УКР УМВС полковника міліції Олександра Глянька, в цьому році зареєстровано 33 шахрайства, де зловмисники обманювали людей за схожою схемою, «звільняючи» від кримінальної відповідальності за солідні суми.

Люди продовжують вірити телефонним аферистам, скільки б про це не писали в газетах і не показували сюжетів по телебаченню. На жаль, вінничани вчаться на власних помилках . Як, наприклад, жителька одного з сіл, яка серед ночі поїхала до райцентру та переказала на картку шахраям близько 4-х тисяч гривень, аби «врятувати» онука від кримінальної відповідальності.

Вигідні пропозиції з працевлаштування, величезні заробітки на дому та несподівані повідомлення у мобільному про виграш у лотерею. За такими привабливими рекламними трюками зазвичай ховаються шахрайські схеми.

Понад 50 жителів області потрапили на гачок пройдисвітів, які пропонували товари за зниженими цінами в Інтернеті. Люди, перерахувавши кошти, залишилися без товару або отримали по пошті різний непотріб.

42 людини звернулися по допомогу в міліцію, бо так і не отримали замовлені через Інтернет-мережу запчастини до автомобілів та автівки. Перерахувавши аванс, замовники втратили власні кошти. 28 чоловік у такий спосіб «купили» мобільні телефони.

Міліція вкотре звертається до громадян бути пильними, користуватися послугами тільки перевірених інтернет-магазинів, які позитивно себе зарекомендували, і працюють на ринку послуг не один рік.

У разі надходження дзвінків на мобільні чи стаціонарні телефони з вимогою перерахунку кошти під будь-яким приводом – негайно дзвоніть в міліцію за номером «102». Оперативно надана інформація дозволить затримати зловмисників та зберегти ваші кошти.



Переглядів: 3258
Поширень: 0