Джед БартонНапередодні він став учасником обговорення "Стратегії розвитку Вінниці 2014-2020", оцінив роботу організацій, де реалізовуються проекти, які фінансує Агентство США з міжнародного регіонального розвитку (USAID).

- На території Вінницької області діє зараз сім проектів, які фінансуються Агентством США з міжнародного розвитку (USAID). Які з них найрезультативніші?

- Всі проекти USAID орієнтовані на результат. Кожен проект досить індивідуальний і працює для того, щоб покращити сервіс послуги або умови життя для людей. Для прикладу, якщо ви людина, яка не може самостійно пересуватисьється на візку, то проект USAID спрямований допомогти таким людям почувати себе вільніше і комфортніше у місті. Або якщо у вас виникли питання правового характеру, і ви не знаєте, яким чином їх вирішити, то, скажімо, через наш проект, який називається USAID "Справедливе правосуддя", можете отримати консультації, що допоможуть їх вирішити.

- Діяльність проектів USAID знають у Вінниці. Але на День міста учасники проектів організували ціле "Містечко USAID".

- На території України ми працюємо понад 20 років. Річ у тім, що дехто чув про діяльність Агентства в Україні, а дехто - ні. "Містечко" - це можливість показати усім, що ми робимо, як допомагаємо. Ми приходимо у країну, працюємо з організаціями і розробляємо стратегію співпраці, тобто створюємо проекти і допомагаємо їх втілювати іншим організаціям. Часом ці партнери урядові, інколи - громадські. Часом ми привозимо експертів з інших країн для оцінки робіт, експертизи.

- Як виглядає Вінницька область, якщо порівнювати її з іншими регіонами за кількістю й ефективністю реалізації проектів?

- Нашу діяльність у Вінницькій області можна оцінити приблизно як таку, що відповідає середнім показникам по Україні.

- Як можна залучити гроші USAID на певній локальній території?

- Ми працюємо на специфічній, окремій території. Спеціалісти, які є фахівцями, і гіди окремих проектів, оцінюють спочатку чи варто впроваджувати тут проект. Інші спеціалісти моніторять територію, вивчають роботу неурядових організацій, тобто оцінюють їх активність та прогнозують ймовірні результати ще до того, як запрацює проект. Тут важливо розуміти, що ми не фінансуємо громадські організації, ми лише можемо виділити кошти на певний проект, який реалізує організація. Але інколи законодавча база створює певні рамки, обмежує роботу. Коли організація виростає, стає потужною і стабільною, то ми просто скеровуємо її, допомагаємо у певному напрямку.

- Наскільки доступні ваші програми? На людей якого віку вони розраховані?

- Фактично ми допомогаємо втілювати проекти дуже різного напрмку - від допомоги немовлятам і до підтримки людей пенсійного віку.

- Вас запросили на обговорення Стратегії розвитку Вінниці на 2014-2020 роки. Чи були якісь напрямки роботи, які українці можуть втілювати у життя спільно із американцями?
- Мета конференції - представити Стратегію розвитку Вінниці. У USAID є національна стратегія, яку ми обговорили і ізрозробили у співпраці з урядом. Ми хотіли б, щоб уряд більше піклувався про людей, діяльність його ставала прозорішою, а самі люди частіше брали на себе відповідальність за своє життя і усвідомлювали, що вони мають можливість змінити його на краще.
Ми максимально зацікавлені у тому, щоб сприяти такій позиції громадян, щоб люди не очікували, що хтось прийде і забезпечить їх. Із Вінниці поки до нас не звертались з проханням допомоги чи вирішити конкретне локальне питання, яке стосується розвитку Вінниччини. Але безумовно, якщо є напрямки роботи, у яких ми зможемо допомогти - ми відкриті до співпраці. І місто і область вдало впроваджують у життя ті плани, які вони розробляють. Ваша область досить прогресивна, зокрема це підтверджує вирішення щоденних питань мешканців за допомогою електронного врядування.

- Чи зацікавили Вас у Вінницькій області якісь конкретні напрямки, галузі, які можуть підтримуватись USAID?

- Припускаю, що у майбутньому можна було б сфокусувати роботу на агропромисловій галузі, оскільки це - специфіка вашого регіону. У нас є проект з реінвестування, який допомагає середньому і малому бізнесу, сільським господарствам, фермерам, кооперативам. Проект лише розпочинається. Взагалі етап планування займає багато часу. Ми можемо розробляти і працювати над такими проектом близько трьох-чотирьох років і лише потім він запрацює, і ви побачите результат. Ми зможемо спільно регулювати нашу роботу, коли матимемо від українського уряду пропозиції, щодо певних напрямків роботи, розвитку. Переважно ми працюємо за трьома основними напрямками. Перший - розвиток демократії та самоврадування, який включає верховенство права. Другий напрямок - економічні ініціативи. Він включає такі важливі напрямки для розвитку в Україні як сільське господарство, енергетичне забезпечення, фінансова освіта... Ми не підтримуємо окремі підприємства, але надаємо можливості для розвитку певних професійних навичок, бізнесу та сільського господарства. У тому числі і малого підприємництва. Третій напрямок - охорона здоров\'я.

Півтора року тому почав працювати проект USAID із фінансової грамотності, нині він розширяється. Завдяки цьому проекту люди вчать планувати сімейний бюджет та вивчають такі елементарні поняття як позика. Спочатку ми користувались менш ніж сотнею підручників і посібників. Навіть розробили підручники для вивчення фінансової грамотності для учнів 10 класів. Тоді кількість учнів не перевищувала кілька сотень. Нині ж їх більше тисячі. За створеними підручниками навчаються не тільки учні, але й їхні батьки. Сподіваємось, що у майбутньому такий предмет, як фінансова грамотність, включать до навчальної програми у всіх українських школах.

- Яка мета проектів і американської підтримки?

- Головна мета наших проектів - це змінити за допомогою нашої співпраці психологію мислення людей, навчити їх мислити по-новому. Щоб кожен поставив собі питання - що саме він може зробити, щоб розв’язати ту чи іншу проблему. Тобто - який мій вклад у те, щоб проблема перестала бути проблемою, щоб робота була ефективнішою для суспільства.

Моя країна досягла того рівня, який дозволяє допомагати іншим. Україна також може це зробити. У неї, наприклад, гарний потенціал сільського господарства. А в цей час у деяких країнах Африки і досі панує голод. Таким чином є можливість допомогти одне одному у світі.

Можливо, це трохи егоїстично, але ми допомагаємо змінити світ на краще для того, щоб допомогти собі.

- Підтримка USAID зазвичай надається на певний час - рік, кілька років. Які проекти чи напрямки USAID будуть підтримуватись у майбутньому?

- Думаю, це будуть локальні інвестиції у національні проекти. Перш за все, напрямки пов\'язані з місцевим розвитком Ми хочемо, щоб люди, спільно з урядом, визначилисяь, що ж саме їм потрібно у першу чергу. А потім, спільно, ми можемо створити проект, який задовольнить ці потреби.

- Як відрізнити співробітника проекту від місіонера-американця чи просто волонтера?

- Переважна більшість людей, які працюють за нашими програмами, мають футболки із логотипом USAID і уся друкована продукція містить лого. Проекти відкриті і їх можна побачити у переліку на сайті USAID та на сайтах організацій.

- Проекти успішно працюють і мають результат. Але чи є межа, до якої USAID буде допомагати? Чи є обмеження, коли американці скажуть, що вони не потрібні Україні і наші спільні проекти тут теж не потрібні?

- Як довго ми тут працюватимемо? Сподіваюся, що недовго (посміхається. - Авт.). Бо це означатиме, що ми досягли успіху та результату. У іншому випадку ми будемо тут вічно (посміхається. - Авт.).

- Ви побували на фонтані "Рошен". Він Вам сподобався?

- Шоу - фантастичне. Я був дуже вражений розмірами фонтана й самим лазерним шоу. А особливо тим, що люди можуть щовечора дивитись на цю красу.

- Чи мали Ви час поспілкуватись із пересічними вінничанами?

- На жаль, ні. Але наші спеціалісти, виконавці проектів, до того, як розпочне діяти проект, звичайно, знайомляться із людьми, визначають їх потреби, запитують, що вони очікують. Я б ніколи не сказав, що я у кращій мірі знаю потреби людей і те, що їм потрібно.

- А що вразило у Вінниці найбільше?

- Чесно кажучи, - порожні кошики для сміття. Коли ми приїхали до Вінниці, а це був пізній вечір, то пішли до найближчого магазину, щоб купити їжу. Коли виходив, почав шукати сміттєвий бак, щоб викинути сміття. На вулиці знайшов один - і він був порожнім. За кілька кроків - ще один, порожній. По дорозі до готелю побачив ще кілька. Це означає, що якщо людина захоче викинути щось на вулиці, то вона не кидатиме сміття на землю. У багатьох містах України ситуація протилежна. Це справді вразило. Тобто вінничани піклуються про своє місто, вони співпрацюють і роблять його чистим.

Також мене дуже вразило впровадження у Вінницькій міській раді "Прозорого офісу" і кімнати для дітей, у якій батьки можуть на певний час залишати малечу. Прозорість і роботи, і того, що робиться, допомагає звичайним людям. Єдиний дозвільний центр справляє враження. Як на мене, це саме те, що ми хочемо бачити, як доповнення до наших проектів. Тобто доповнити суспільство такими речами, щоб люди креативно підходили до усього нового. Ваше місто уже має певні ідеї і втілює їх, можливо, навіть краще і раніше, ніж ми можемо запропонувати.



Переглядів: 4269
Поширень: 0