Обсяг споживання продуктів харчування населенням є одними з найважливіших показників рівня життя, який являється своєрідним проявом ефективності сільськогосподарської діяльності та її результативності щодо виробництва життєвих благ.
Найбільше населенням Вінниччини в розрахунку на 1 особу за 2012 рік спожито:
- молока та молокопродуктів 219 кг
- овочів та баштанних культур – 174 кг
- картоплі – 179 кг
- хлібних продуктів – 123 кг
- плодів, ягід та винограду – 54 кг
- м’яса та м’ясопродуктів – 53 кг
- цукру – 44 кг
- олії – 14 кг
- риби і рибних продуктів – 16 кг
- яєць – 318 шт
За ряд років спостерігається тенденція до збільшення споживання продуктів харчування області. Зокрема, зросли проти 2011р. рівні споживання (в розрахунку на 1 особу): картоплі, молока та молочних продуктів, риби та рибних продуктів, м’яса та м’ясопродуктів на 4–7%.
Рівень споживання багатьох продуктів харчування в області перевищує показник, який склався в цілому по Україні. Так, по споживанню на одну особу олії та цукру Вінницька область у 2012р. посіла 3 місце серед регіонів України, хлібних продуктів – 4, рибних продуктів – 5, яєць, картоплі, овочів та баштаних – 6, плодів та ягід – 7 місце.
Позитивним також, являється досить високий ступінь калорійності середньодобового раціону населення Вінниччини. Зокрема, серед регіонів України по рівню добової калорійності Вінниччина у 2012 році зайняла 2 місце і переважає середньоукраїнський показник на 10%.