Згідно статистики, щорічно в Україні помирають близько 700 тисяч людей, більше половини з них – від серцево-судинних захворювань. Головні причини невисокої тривалості життя українців — нездоровий спосіб життя, куріння й зловживання алкоголем.

Саме через сумну статистику рік тому набули чинності закони про заборону реклами тютюнових виробів, про паління у громадських місцях тощо. Однак, за спостереженнями громадських організацій, тютюнові компанії винайшли способи обходити закони і продовжують стимулювати населення купувати цигарки.

Тютюнові компанії обходять закон і продовжують заохочувати вінничан купувати цигарки

У 29 перевірених супермаркетах ми виявили 31% порушень, у 14 мінімаркетах — 31%, у кіосках — 100%, - говорить Сергій Мар\'янчук, голова ГО "Молодіжна організація "Славіс-Вінниця", заступник голови Громадської ради при облдержадміністрації. - У торговельних точках досі використовується спеціальне обладнання і дисплеї для реклами, спеціально викладаються сигарети на яскравому фоні в рамках з підсвіткою, клеяться яскраві наклейки з ціною, на прилавках ставлять монетниці для решти із рекламою сигарет тощо. Під час перевірки у деяких закладах торгівлі працювали промоутери. Коли ми цікавимося, чому такі речі відбуваються, у торговельних закладах кажуть, що це все роблять представники тютюнових компаній. Але ж при перевірці не вони сплачуватимуть штраф від 30 тисяч гривень, а самі закалади.

Водночас перевіряючі задоволені тим, як дотримуються антитютюнового законодавства у деяких супермаркетах: біля стендів, виділених для цигарок, замість “заманюючих” сигаретних пачок лежить прейскурант з переліком товарів і цінами.

- Ми будемо звертатися у міську раду і пропонуватимемо шляхи посилення контролю за виконанням антитютюнового законодавства, - продовжує Сергій Мар\'янчук.

Це вже другий моніторинг за виконанням антитютюнового законодавства, який проводить Коаліція “За вільну від тютюнового диму Україну”.

За словами Віталія Шведи, старшого інспектора відділу дільничної структури міліції управління громадської безпеки МВС, цього року було виявлено 14,5 тисяч правопорушників, які курили у невстановлених місцях, а також 164 факти продажу алкоголю і тютюнових виробів неповнолітнім.
Загалом наша практика при затриманні курців — це попередження, - каже Віталій Шведа.

Директор департаменту адміністративних послуг міської ради Сергій Кудлаєнко зазначає, що популяризація здорового способу життя дуже важлива для нашого міста.

Позитивною практикою стали попереджувальні знаки про заборону куріння на зупинках, - зазначає Сергій Кудлаєнко. - Проблема з тютюнопалінням у місті дійсно існує, про це свідчать телефонні дзвінки мешканців, які скаржаться, наприклад, на те, що у їх під\'їздах курять. Вчора на виконкомі було прийнято рішення щодо розширення функцій департаменту адміністративних функцій якраз у контексті наведення порядку у сфері захисту прав споживачів. Ми не ставимо за мету накладати штрафи, нам потрібно навести порядок. Якщо у законі йдеться про заборону, то сьогодні підприємці повинні привести свої заклади торгівлі у відповідний порядок. Якщо ж цього не буде, на сесії міської ради ми ставитимемо відповідні питання стосовно даних підприємців.



Переглядів: 3852
Поширень: 0