Такої гострої проблеми із засміченістю приватного сектору, як це було у 2007 році, коли квартальні комітети об’єднались в Асоціацію, - вже немає. В середині 2000-х років сміття було проблемою в цілому для Вінниці – адже не було навіть чіткої системи і графіків вивезення сміття, а на все місто було лише кілька стареньких сміттєвозів. Після того, як було створено комунальне підприємство «Ековін», придбана необхідна кількість техніки і сучасних контейнерів, жителі висотних будинків перестали спостерігати закидані сміттям баки, які не вивозились по кілька днів. А з 2009 року «Ековін» почав надавати послуги і мешканцям приватних будинків і сьогодні обслуговує переважну більшість квартальних комітетів міста. Але приватний сектор розбудовується, і має місце питання складування будівельних матеріалів на землях загального користування, що призводить до засмічень територій біля парканів. Крім того, частина господарів ніяк не хоче зрозуміти, що спалювання сміття та листя на присадибних ділянках, – це не тільки дим і сморід, але й токсичні речовини, які прямо впливають на погіршення стану здоров’я людини.

Приватний сектор Вінниці стає охайнішим«Протягом минулого і цього років ми провели 116 перевірок щодо утримання в належному санітарному стані територій, прилеглих до приватної забудови, – розповідає Наталя Панчук. – Вони проходили за участю працівників інспекції по контролю за благоустроєм та санітарним станом міста і дільничних міліціонерів. За їх результатами було надано більше 3 тисяч приписів. І приємно, що у 80% випадків люди з розумінням до цього віднеслись і навели порядок на своїх територіях. Ще однією доброю новиною ми вважаємо той факт, що зменшується кількість адміністративних протоколів за порушення правил благоустрою. В цьому році їх 128, що на 119 менше ніж торік. Це свідчить про те, що люди прислухаються до нас, коли ми проводимо роз’яснювальну роботу щодо необхідності дотримання загальних правил та стандартів благоустрою, які поширюються на все місто».

Ще одним стимулом для цього є робота по удосконаленню системи вивозу сміття. Введення, з одного боку, нової форми оплати по абонентським книжкам за послуги по вивезенню твердих побутових відходів, а з іншого – контроль за дотриманням правил благоустрою, - сприяють ліквідації поодиноких стихійних сміттєзвалищ у приватному секторі. Наприклад, власник одного з будинків мікрорайону Пирогово вивіз з території власної садиби аж 600 м3 сміття. І сьогодні все менше вінничан складують поруч із своїми присадибними ділянками різного роду будівельні матеріали.

Приватний сектор Вінниці стає охайнішим«Завдяки роботі Асоціації органів самоорганізації населення у приватному секторі відбувається багато позитивних змін, – зазначає міський голова Володимир Гройсман. – Я вдячний всім представникам квартальних комітетів та мешканцям приватної забудови за ініціативність та небайдужість, участь у покращенні життя міста, і готовність брати на себе відповідальність. Вони є чудовим прикладом, який варто наслідувати».

Вже за кілька тижнів, коли почне опадати листя, увага представників квартальних комітетів знову буде прикута до цього питання. Як і в минулі роки, вінничани зможуть оперативно повідомляти про випадки спалювання листя на «Цілодобову варту» за багатоканальним номером «15-60». Паліїв будуть карати штрафами. Альтернатива є – працівники КУП «ЕкоВін» та інших підприємств забиратимуть опале листя разом із побутовим сміттям за графіком, по якому вони працюють у приватному секторі. Нагадаємо, що під час згорання сміття та листя утворюється цілий комплекс токсичних хімічних сполук, які, потрапляючи в організм людини через дихальні шляхи, викликають загострення хронічних захворювань та респіраторних хвороб, роздратування і безсоння. Найбільше страждають діти, люди, що хворіють бронхіальною астмою, серцево-судинними захворюваннями, гіпертонічною хворобою. Вдихання диму може спричинити і приступи астми.



Переглядів: 6449
Поширень: 0