Омбудсменами стали12 школярів, які впродовж наступних двох років будуть представляти інтереси своїх ровесників у владі міста, допомагати представникам органів місцевого самоврядування враховувати інтереси дітей під час прийняття рішень, які в тій чи іншій мірі стосуються наймолодших вінничан.

Шість років тому Вінниця стала першим містом України, де з ініціативи міського голови Володимира Гройсмана було створено Громадське представництво Уповноважених з прав дітей. А за два роки дитячі омбудсмени увійшли до складу Дитячої дорадчої ради при міському голові Вінниці. Відтоді будь-яке рішення, яке стосується інтересів дітей, приймається тільки після обговорення із дитячими омбудсменами та з урахуванням їх зауважень та пропозицій.

Днями було визначено дитячих омбудсменів вже четвертої каденції. «Обираються вони за результатами відкритого конкурсу, який проходить серед учнів усіх шкіл міста, - розповідає головний спеціаліст міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Дмитро Калита. - У цьому році усі бажаючі стати омбудсменом, писали коротке есе на тему: «Захищаючи права дітей…». На конкурс свої роботи подало 30 школярів, з яких журі відібрало 12 кращих. Саме ці старшокласники і будуть представляти інтереси вінницьких дітей протягом двох наступних років».

Упродовж всього строку повноважень, дитячі омбудсмени проходять спеціальне навчання за участю психологів, юристів, а також фахівців з соціальної роботи, щоб в подальшому мати знання та навички, які допоможуть одноліткам вирішувати проблемні життєві ситуації. Адже, за словами фахівців, практика показує, що допомога однолітків є набагато ефективнішою тому, що дітям легше розповісти про свої проблеми таким самим як вони.

Окрім того, вже кілька років вінницькі омбудсмени беруть участь у рейдах по магазинах міста щодо дотримання законодавства з заборони продажу алкоголю та тютюнових виробів неповнолітнім. Беруть активну участь у проекті «Безпека дітей в Інтернеті», для того, аби привернути увагу підлітків та їх батьків до проблем, які можуть очікувати користувачів у всесвітній мережі. За словами головного спеціаліст-юрисконсульта міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Валерія Варича, омбудсмени разом із співробітниками їх центру беруть участь і у судових засіданнях, де розглядаються питання позбавлення батьківських прав за невиконання обов’язків.

Уповноважені з прав дітей також відвідують дитбудинки міста та проводять різні виховні і розважальні заходи для їх вихованців. Разом із службою в справах дітей вони проводять тренінги для учнів молодших класів «Право наймолодшим», а для школярів 5-11 класів спільно зі волонтерами центру – інтерактивні вистави «Я і вулиця».

Звернутися до дитячого омбудсмена міста Вінниці можна зі сторінки Інтернет-сайту http://www.dity-ombud.vin.com.ua, через e-mail: [email protected], або за телефонами: 35-60-64, 35-35-64.

 


Переглядів: 3710
Поширень: 0