Цьогоріч у Вінниці стартував новий соціальний проект «Є контакт», в рамках якого у чотирьох вінницьких школах розпочали свою роботу незалежні соціальні консультанти. Місія проекту – налагодження ефективних взаємозв’язків між дітьми, вчителями та батьками, допомога у вирішенні проблемних ситуацій, організація цікавого та змістовного дозвілля.

Вінниця стала першим містом в Україні, яке наважилося на такий експеримент – прийняти в освітні заклади незалежних консультантів проекту, які не є працівниками закладу освіти, а являються членами громадської організації «Крок назустріч». Незалежні консультанти проводять у школах тренінги, індивідуальні та групові консультації учнів та їх батьків, майстер-класи, тематичні вечори. Проведення всіх заходів супроводжується інтерактивом та сучасними формами роботи, що дуже важливо для сучасних школярів.

«В основу цього проекту лягла ідея наших швейцарських колег, адаптована під українські реалії. У місті Цюріх (Швейцарія) вже довгий час успішно діє проект, за яким у школах працюють соціальні консультанти. У травні 2013 року до Вінниці приїздив керівник швейцарського проекту Рафаель Гегауф. Він поділився досвідом реалізації проекту, провів відповідні майстер-класи, відвідав місцеві заклади освіти і був приємно здивований соціальною роботою, яка проводиться в школах міста», – розповідає методист міського методичного кабінету Тетяна Дрозд.

в цьому навчальному році з’явились незалежні соціальні консультанти У цьому році у пілотному проекті «Є контакт» взяло участь чотири вінницькі школи №3, 10, 23, 27. Ці заклади обиралися за територіальним принципом, щоб охопити різні частини міста. Враховувалась також готовність адміністрації шкіл прийняти у свій заклад незалежного консультанта, їх відкритість до нововведень. За кожним з цих закладів закріплений один консультант, який пройшов конкурсний відбір та стажування у міських соціальних службах.

Робота незалежних консультантів проекту розпочалася ще у червні, коли вони приєднались до роботи пришкільних таборів. Тоді ж консультанти мали нагоду познайомитись з педагогічними колективами, батьками та учнями пілотних шкіл.

З початку нового навчального року незалежні консультанти приступили до своєї роботи безпосередньо в закладах освіти. За умовами проекту кожен з них має свій кабінет та окремий номер «телефону довіри», на який у будь-який момент можуть дзвонити учні та їхні батьки. Планується, що в майбутньому незалежні консультанти будуть працювати у всіх школах міста.

«Консультанти – це творчі люди з сучасними поглядами. Всі консультанти мають психолого-педагогічну освіту, досвід консультативної роботи та досвід роботи з дітьми та підлітками. Під особливою опікою консультантів перебувають дітки та сім`ї, що опинились в складних життєвих обставинах, родини, в яких виявлено явні чи приховані форми насилля. Також вони акцентують увагу на проведенні спільних заходів для батьків та дітей, наприклад, спільні консультації, майстер-класи, тематичні вечори, дебати тощо», – розповідає член робочої групи проекту «Є контакт» Тетяна Джуринська.

в цьому навчальному році з’явились незалежні соціальні консультанти Члени робочої групи зустрічаються раз на два тижні, де відбувається обмін досвідом, спільне обговорення проблемних питань. За потреби залучають до своєї роботи експертів з різних сфер. Найближчим часом кожен консультант матиме свою сторінку в соціальній мережі.

Проект реалізується за сприянням Вінницької міської ради. Його координатором є заступник міського голови Валентина Балицька. У робочу групу входять представники громадської організації «Крок на зустріч», Інституту розвитку міст, департаменту освіти, міського методичного кабінету, виконавчих органів міської ради.

«Проект, хоча ще зовсім молодий, але вже має чимало друзів – його успішній реалізації сприяють громадські організації міста та благодійні фонди. Наприклад, консультанти спільно із Вінницьким центром розвитку персоналу «Геліос», та його керівником та бізнес-тренером Тетяною Никифоровою планують проводити тренінги для старшокласників на теми: «Лідерство», «Комунікативні навики», «Майстерність публічних виступів». Перші заняття розпочнуться вже у грудні цього року», - каже Тетяна Джуринська.



Переглядів: 3688
Поширень: 0