Вже кілька років поспіль у Вінниці проводиться активна робота з мешканцями приватного сектору щодо шкідливості спалювання гілля та обпалого листя. Ця осінь не стала винятком, протягом трьох тижнів щовечора території з приватною забудовою об’їжджають мобільні групи. До їх складу входять дільничні інспектори міліції, працівники санітарно-епідеміологічної служби, державної екологічної інспекції, працівники виконавчих органів міської ради, працівники Асоціації органів самоорганізації населення та Муніципальної поліції. Тобто, кожна група має людей, які уповноважені складати як відповідні приписи, так і протоколи про адміністративні порушення по яким адмінкомісія виносить постанови про штраф.

Окрім щоденного патрулювання, мобільні групи виїжджають і на сигнали мешканців про паління вогнищ у їх районі, які надходять на лінію відділу оперативного реагування «Цілодобова варта». Це значно покращує мобільність та оперативність груп, оскільки диспетчери у будь-який час доби передають інформацію про місце, де горить багаття. Цьогоріч групи будуть працювати щонайменше до 15 листопада.

Окрім багать, мобільні групи контролюють і дотримання городянами Правил благоустрою території міста. Тож разом із протоколами про спалювання листя, складаються і протоколи й по інших порушеннях благоустрою. Найбільш поширене з них – складування будівельних матеріалів.

«Ситуація відносно спалювання листя на території Вінниці покращується, однак є мешканці, котрі незважаючи на значні штрафи продовжують палити вогнища. Варто пам’ятати, що цим вони завдають шкоду здоров’ю в першу чергу собі та своїй родині», – каже начальник комунального підприємства «Муніципальна поліція» Василь Гайовик.

Палінню листя існує альтернатива – його необхідно пакувати у сміттєві пакети, які забиратимуть сміттєвози. Також з листя можна отримувати компост для подальшого використання його як добрива на присадибній ділянці.

Вінничани можуть оперативно повідомляти про випадки спалювання листя на «Цілодобову варту» за багатоканальним номером «15-60».

Для довідки

При згорянні однієї тони рослинних залишків у повітря потрапляє біля 9 кг мікрочастинок диму. До їх складу входять пил, окиси азоту, чадний газ, важкі метали і низка канцерогенних сполук. В тліючому листі виділяється бензопрен, що здатен викликати у людини ракові захворювання. Окрім того, з димом у повітря вивільняються діоксини – одні з найотруйніших для людини речовини. Додаткова проблема полягає в тому, що з листям, як правило, горить і безліч різноманітного сміття, що суттєво посилює забруднення атмосфери. При згорянні, приміром, поліетиленового пакету, в повітря вивільняється до 70 різноманітних хімічних сполук, більшість з яких для людини є отруйними. Саме вони, як правило, стають причиною першіння в горлі та кашлю. Особливо погано почуваються ті, хто страждає на бронхіти, бронхіальну астму, риніти чи тонзиліти. Вкрай небезпечним є вплив диму на організм дітей дошкільного і молодшого шкільного віку.



Переглядів: 4355
Поширень: 0