У Вінниці в Олександра своє ательє, де він обшиває наших модниць, вбрання “від Очеретного” можна придбати в галереї ІнтерШик, що по вул. Архітектора Артинова. Розмова про тенденції моди—2008 з Олександром Очеретним підтвердила вираз символу смаку, міри і класики Коко Шанель: “Я — раба свого стилю”.
— Олександре, якого кольору вбрання потрібно вдягнути жінці в новорічну ніч, аби цілий рік по тому зірки були до неї прихильні?
— Я б на місці жінок та дівчат не дуже реагував би на якісь рекомендації по кольору, хоча в рік Щура пропонують одягтися у щось сіре чи золотисте. Треба дивитись, чи личить цей колір людині. Зазвичай, жінок можна поділити на дві категорії — на тих, які дуже впевнені в собі, мають гарну зовнішність і їм личить все, і на тих, які зовсім невпевнені в собі — і якщо вони вдягнуть у рік Щура щось сіре, хоча воно їм не до лиця, то й самі стануть схожими на щура... Я вважаю, що заради одного дня не варто створювати якийсь культ. У першу чергу ви маєте бути привабливою. Не має значення, якого кольору вбрання, але якщо ви хочете виглядати сучасно — то характер задається покроєм, формою, стилізацією — наприклад, у стилі 60-х, 80-х, 90-х років.
Мода кожен рік крутиться в одному руслі, але “пересипається” — якщо не японські, то китайські мотиви, якщо не китайські — то в’єтнамські, все мандрує по спіралі. Зараз пішла “англоманія” — англійські мотиви: така “вичурність”, але зі сміливістю — наприклад, строгий костюм із яскравочервоною сорочкою. Тобто ми повинні “гратися” з модою, але вона з нами більше грається, і ми стаємо жертвами моди. Іноді часті походи жінок до перукарів, порадників перетворює їх на ляльку — якусь таку штучну, обтріпану, яку пора на горище викидати...
— І все ж, що нині модно носити?
— У новому році тенденція до широких поясів — але не звичайних, з пряжкою, а до напівкорсетів. Дуже важливо вбратися у відповідності до місця, де ви святкуватимете Новий рік. Якщо вдома — то навряд буде доречним вечірнє плаття зі шлейфом, високі підбори. Якщо це буде якийсь клуб чи дискотека, то і вбрання підбирають відповідне. Якщо це буде статусний ресторан — то і одяг повинен імпонувати даному закладу. Бажано, якщо в одязі є яскрава деталь — той же корсет, то і відповідно до цього підбирати взуття, інші аксесуари. Хоча зараз сумочка не обов’язково повинна бути одного кольору із взуттям. Якщо ви вдягнете маленьке чорне чи іншого відтінку платтячко — то ви будете дуже актуальними в будь-якому випадку. Ви тоді стаєте наряднішою, перетворюєтесь із Попелюшки на Принцесу.
До речі, велике значення мають аксесуари. Якщо йдете до ресторану чи театру, повинні зрозуміти, що таке вечірня сумочка — це не той “рундук”, який ви волочите кожного дня. Якщо ви у вечірньому платті, то мусить бути вечірня сумочка. Вона повинна бути не одна: золотиста, срібляста чи чорна підійде до будь-чого.
— Хто прагне бути сучасними, стильними, знають, що до Вінниці мода “доходить” через рік після Європи. А що зараз стає модним там?
— Дійсно, до нас це дійде значно пізніше, але в моді — російська розкіш. Повертаються кубанки, розшиті камінням, дорогі гіпюрові блузи, хутро, все, пов’язане з російським костюмом. От якщо взяти В’ячеслава Зайцева, то він постійно працює в такому напрямку, і, можна сказати, він був “немодним”, а зараз у нього буде пік. Навіть французькі, італійські бренди почали розвивати такий напрямок. Не можна сказати, що мода зазнає якихось кардинальних змін, але головні тенденції зими — тонесенька талія, розширені подоли, пальта — підбиті хутром. У той же час модні коротенькі розширені піджачки, актуальним є і плісе. У принципі, модною бути легко, якщо у вас укомплектований гардероб — тобто є багато речей.
— От скажіть, що обов’язково повинно бути в гардеробі жінки?
— Акуратне темне плаття — не “вичурне”, три комплекти шерстяних костюмів — світлий ( від білого до рожевого), обов’язково чорний і сірого відтінку. Пальто і напівпальто, ну, і брюки — вузенькі чи пряменькі в моді, але в той же час іде альтернатива — широкі брюки аж до самого долу.
— Якщо є мода на вбрання, то мусить бути мода і на вечірки — кажуть, вони тепер перетворюються на мистецтво...
— Зараз модно робити тематичні вечірки — наприклад, Новий рік чи день народження в ковбойському стилі, в східному чи українському народному. Якщо оголошується святковий дрес-код, то і гостям доводиться відповідно вдягатися. У моїх знайомих нещодавно був день народження у військовому стилі — столи застелені газетками, каша, інші відповідні страви, гранчасті склянки, у залі натягнута захисна сітка, були каски, стилізація під військовий одяг. Кажуть, було цікаво. Одна відома особа, моя клієнтка, днями влаштувала свій день народження у східному стилі — гостям теж довелося з’явитися у східних вбраннях...
— Але ж не всі хочуть “гратися” з модою чи ставати її жертвами?
— Звичайно, є прошарок людей, які не мають смаку і не хочуть виховуватися — вони особливо нічого не бачили, але вважають, що життя вирує тільки навколо них, у їхньому колі спілкування. От куплять на базарі кофточку-спідничку, самі собі “красиві”, зайдуть у забігайлівку і більше нічого не розуміють. От і спробуй їм щось пояснити, розповісти. Я мав спілкування з такими людьми — їм порад не потрібно.
... Звичайно, ми сподіваємось, що наші читачі все-таки щось почерпнуть для себе з цього інтерв’ю. Знову ж, як сказала Коко Шанель, “звикаєш до потворного, але не можна звикнути до неохайності” а ще — “старий одяг — як старі друзі”. Отож у новорічну ніч головне — настрій, а його може створити акуратне і не обов’язково нове вбрання, і у кожного може бути свій стиль. Нині модним є все — аби воно вам личило...


Переглядів: 4330
Поширень: 0