«2013 рік Президент України проголосив Роком дитячої творчості,- підкреслив у вступному слові заступник директора Департаменту освіти та науки облдержадміністрації Андрій Лисак, - у завданнях і дорученнях Президента Віктора Януковича особливий акцент зроблено на збереженні та розширенні мережі позашкільних навчальних закладів (гуртків, секцій, творчих об’єднань), охопленні 70 % дітей шкільного віку позашкільною роботою».

прес-конференція на тему «Розширення мережі позашкільних навчальних закладів області»

Андрій Лисак також зауважив, що сучасний розвиток освіти спрямований на формування гармонійно розвиненої особистості, яка виділятиметься глибокими знаннями, високим рівнем вихованості, готовністю бути корисною суспільству та розвивати його громадські інституції.

Роль позашкілля у процесі формування такої особистості важко переоцінити і Вінниччині тут є чим гордитись.

За словами заступника начальника управління загальної середньої, дошкільної освіти та виховної роботи Департаменту освіти і науки ОДА Тетяни Лісогурської, сьогодні в області функціонує 62 позашкільних навчальних заклади по галузі “освіта” в т.ч. дитячо-юнацькі спортивні школи, в яких займаються 60 тис. 822 дітей.

Позашкільною освітою в області охоплено 114 тис. 432 дітей, що складає 75,7% (заклади системи освіти, культури, спорту). Всього в галузі освіти області у 2013 році працюють 3853 гуртків, об\'єднань, секцій, що на 583 гуртки більше ніж у 2012 році

Розширено мережу гуртків з туристсько-краєзнавчого напрямку Барського центру позашкільної роботи (6 гуртків), еколого-натуралістичного (2 гуртки), художньо-естетичного (3 гуртки).

При Вінницькому територіальному відділенні ”Мала академія наук”, яке упродовж 30 років функціонує на базі Обласної станції юних натуралістів, працює 9 відділень та 30 секцій, у яких займається 460 слухачів.

З обласного бюджету на утримання позашкільних навчальних закладів області у 2013 році виділено 42780,9 тис. грн., що на 9,1 % більше у порівнянні з 2012 роком (39206,6 грн.).

Вінницьким обласним центром технічної творчості учнівської молоді у 2013 році придбано: інтерактивну дошку, проектор Epson, 12 моніторів та 12 процесорів.

Вінницький обласний центр краєзнавства, спорту та туризму у 2013 році провів 10 обласних заходів, у яких взяли участь понад 5 тис. вихованців.

У 5 Всеукраїнських змаганнях гуртківці Центру посіли два І місця, два ІІ і одне ІІІ.

В березні 2013 року педагоги Центру отримали срібну нагороду та диплом у ІV Міжнародній виставці «Сучасні заклади освіти» з тематичної номінації «Формування творчої особистості в навчальних закладах».

Гуртківці історико – краєзнавчого гуртка Центру здобули перемогу у ІІІ Всеукраїнській краєзнавчій конференції учнівської молоді «Мій рідний край, моя земля очима сучасників».

Пошуковий загін Крикливецької ЗОШ І – ІІІ ст. Крижопільського району став переможцем ІІІ Всеукраїнського туру історико – географічної експедиції «Історія міст і сіл України».

В рамках заходів Року дитячої творчості Департаментом освіти і науки ініційовано проведення обласної виставки-звіту позашкільних навчальних закладів «Країна юних майстрів», яка відбулася 22 вересня. У заході взяли участь усі позашкільні заклади області, число учасників понад 2,5 тисячі.

Виставка стала демонстрацією найкращих досягнень роботи позашкільників, мала великий інтерес у громадськості і резонанс в області.



Переглядів: 3199
Поширень: 0