Як зазначають експерти, прийнятий документ значно посилює соціальний захист жінок з дітьми. Тепер жінкам включатиметься до страхового стажу період перебування у відпустці по догляду за дитиною до 3-х років. Раніше перебування у декретній відпустці не зараховувалося до страхового стажу для призначення допомоги з тимчасової непрацездатності.

Що нововведення означають на практиці? «Сьогодні жінка, яка йде у відпустку по догляду за дитиною з майже 5-річним страховим стажем, через 3 роки може розраховувати на виплату в розмірі лише 60% середньої зарплати при виході на «лікарняний». Новий Закон передбачатиме включення періоду догляду за дитиною до страхового стажу, а значить, до п\'яти років додадуться ще три. Це дозволить жінці автоматично отримувати виплату по «лікарняному» у розмірі 100% від середньої зарплати», — пояснила Міністр соціальної політики України Наталія Королевська.

Згідно з чинним законодавством, допомога по тимчасовій непрацездатності виплачується залежно від страхового стажу в таких розмірах: 100% середньої заробітної плати (доходу) особам, які мають страховий стаж понад 8 років; 80% заробітної плати виплачується по «лікарняному» тим, у кого трудовий стаж від 5 до 8 років; і 60% — тим , хто пропрацював до 5 років.

Позитивними змінами і зможуть скористатися близько 240 тисяч працюючих жінок , які після закінчення відпустки по вагітності та пологах протягом року оформляють відпустку по догляду за дитиною.

Підвищення соціального захисту жінок не є лише епізодом у діяльності Кабінету Міністрів. На практиці — це один із магістральних напрямів соціальних програм Уряду. Зокрема, наразі напрацьовується пакет пропозицій щодо повернення до трудової діяльності жінок із маленькими дітьми.

Йдеться про дві ініціативи Кабінету Міністрів. По-перше, жінка, яка вийшла з відпустки по догляду за дитиною і протягом 6 місяців за допомогою служби зайнятості не змогла знайти роботу, отримає право на пільгове працевлаштування. При цьому Кабінет Міністрів демонструє реалістичний погляд на рівень дотримання законодавства про працю в Україні. Роботодавець, який працевлаштував таку жінку, матиме право на отримання дотації в розмірі 1 мінімальної зарплати на місяць протягом року, на сьогодні ця сума становить 13764 грн. на рік.

По-друге, жінка, яка перебуває у декретній відпустці, зможе отримати ваучер на професійну підготовку, перепідготовку або підвищення кваліфікації на суму 11,6 тис. грн.
Експерти нагадують, що раніше набуло чинності ще одне розроблене Урядом положення, яке посилює соціальний захист жінок, — відпустка по вагітності та пологах (майже 4 місяці) також зараховується до страхового стажу жінок.

Як зазначають фахівці Мінсоцполітики, 87% жінок через недостатнє матеріальне забезпечення сім\'ї і необхідність збереження свого робочого місця і професійних навичок виходять на роботу раніше визначених їм за законодавством 3 -х років догляду за дитиною. Однак Уряд демонструє, що готовий піти назустріч працюючим матерям.

Зокрема, для жінок, вимушених поєднувати виховання дітей з роботою , підготовлено спеціальний законопроект, який дозволить їм працювати дистанційно. На думку фахівців, це допоможе матерям поступово повертатися до роботи після пологів і мати додатковий заробіток без шкоди для сім\'ї. Зрозуміло, що тут багато чого залежатиме не стільки від закону, скільки від того, чи має намір виконувати його вимоги роботодавець . Крім «батога» у вигляді контролю за дотриманням вимог законодавства , Уряд розробляє додаткові преференції роботодавцям, які братимуть таких жінок на роботу.

Навіть у непростий час кризи Кабінет Міністрів не зменшує, а, навпаки, підвищує соціальні стандарти. Так, з 1 грудня 2013 року мінімальна зарплата збільшиться на 6,2% і становитиме 1218 грн., мінімальна пенсія за віком збільшиться з 894 до 949 грн. Зростуть також розміри допомоги при народженні дітей. Зокрема, при народженні першої дитини розмір виплат збільшиться з 29 160 до 30 960 грн. (зростання на 1800 грн.), при народженні другої дитини сім\'я отримає 61 920 грн. (зростання на 3600 грн.). Кожна третя дитина в сім\'ї обійдеться державі вже у 123 840 грн., що на 7200 грн. більше порівняно з січнем 2013 року.

Дуже часто навіть самі благі починання влади наражаються на батіг бюрократії. Кабінет Міністрів врахував і це. Підвищення соціальних виплат у кінці 2013 року відбудеться автоматично, і громадянам не потрібно буде надавати жодних додаткових документів. Навпаки, Уряд вимагає від соціальних служб проконтролювати, щоб кожен адресат вчасно отримав належні йому збільшені соціальні виплати.


Переглядів: 3043
Поширень: 0